Jump to content
Mr.T

Gratis alternativ till Ps och Lr.

Recommended Posts

Tänkte tipsa om några gratisprogram som utmanar Ps och Lr och vilka är synnerligen kompetenta; 

https://www.darktable.org

Och Gimp;

https://www.gimp.org/

Där den senare (Gimp) är att betrakta som motsvarighet till Ps (om än inte lika kraftfullt, måhända), men sannolikt tillräckligt kompetent för oss som hänger här. Det bästa med dessa program är ju att dom dessutom kostar gratis. Det sämsta är att man måste ha någon form av grundläggande kunskap i engelska (för att man skall kunna göra det något sånär begripligt för sig själv). Gimp kommer i en svensk version, (men manualen är på engelska).

Kan även berätta om ett annat gratisprogram som används för att sätta samman panoramor; Hugin.

Dessa program kommer dessutom med uppdateringar mellan varven, så kompetensen till vad dom går att använda till, ökar hela tiden. Om vi håller oss till DT, så håller jag på att bekanta mig med det så smått och jag kan konstatera att det duger åtminstone för mina behov med råge. Faktum är att jag funderar på att gå över helt och hållet till DT och Gimp, då uppdateringarna som sagt är kostnadsfria, så väl som själva programvaran i sig.

Länkar till några videoklipp som beskriver respektive program, så att ni själva kan bilda er en uppfattning;

En introduktion till DT. Och en mer avancerad kurs i DT (som dessutom inte innehåller någon beskrivande kommentatorsröst); Darktable.

Här även  Gimp samt Hugin.

Med förhoppning om att det kommer till användning...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan, Rolf sade:

Gratis är gott som det heter, jag har själv aldrig försökt sätta mig in i dessa program men det kanske man skulle. En annan gratis och mycket kompetent raweditor är Raw Therapee som är gratis den också. https://rawtherapee.com/downloads

Hej Rolf !

Nej, jag har aldrig upplevt ett behov av att sätta mig in i dessa program tidigare, men eftersom Lr (vilket jag f n använder) har sina begränsningar (även om det är ett synnerligen kompetent program) så kan man inte göra avancerade bildmanipulationer, (som fotomontage t ex), men det kan man göra med Gimp (om jag förstått saken rätt). Dessutom lirar DT och Gimp tillsammans, så tillvida att DT är RAW-konverteraren och Gimp är (motsvarande) Ps.

Och precis som du säger; Gratis är gott och som jag redan påtalat, det kommer hela tiden nya uppdateringar som dessutom är kostnadsfria. Jag har precis börjat bekanta mig med DT, och den slutsatsen jag kan dra, är att det är vida överlägset Lr (den fristående versionen vill jag vara tydlig med att nämna, jag har den senaste versionen, Lr 6.14).

Så jag kommer nog att gå över till DT och Gimp vad det lider. Att det fanns ett program som heter Rawtherapee, det kände jag till sedan tidigare, men det jag hade på tungan (faktiskt) igår var DT, så jag laddade det ner, och jag kan konstatera att jag inte är missnöjd, så jag kommer nog att koncentrera mig på det, då det är väldigt kompetent som sagt. Och som tidigare nämnts, är det kompatibelt med Gimp. Hur rawtherapee också är kompatibelt med Gimp eller inte, det vet jag inget om.

Jag uppdaterade mitt första inlägg med en introduktion till DT, där det är en kille som berättar hur man (kan) använda DT, och återigen; Det räcker för mig, med god marginal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

RawTherapee är inte kompatibelt med Gimp på det sättet, det är ett fristående program. ungefär som DXO Photolab (Som kostar pengar)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just nu, Rolf sade:

RawTherapee är inte kompatibelt med Gimp på det sättet, det är ett fristående program. ungefär som DXO Photolab (Som kostar pengar)

Jag förstår. Kanske bäst att koncentrera sig på DT då, eller !?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan, Rolf sade:

Om Dt lirar med Gimp som Lr lirar med Ps så, ja.

Det är så jag uppfattat det i a f. Men det är bäst att ni som är intresserade av dessa program sätter er in i de själva, så att jag inte sitter här och kommer med påståenden som det senare visar sig, inte stämma överens med verkligheten, för då vet jag vem det är som får det hett mellan öronen :o.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har varit inne och testat alla programmen ovan. Alla verkar täcka de flestas behov. Tyckte dock inlärningströskeln kändes något hög. Det bästa är förstås att bestämma sig och sedan köra ett program. Jag bytte hela tiden och blev inte bra på något.

Landade i att jag använder Olympus Workspace. Funkar bara med det märket förstås. Gratis och ganska lättförståeligt. Tycker det räcker bra för mig

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timmar sedan, Farsta (Hasse) sade:

Tyckte dock inlärningströskeln kändes något hög.

Så upplever jag det också, men Ps och Lr tar ju sin tid i anspråk för att lära sig. Inte minst Ps.

3 timmar sedan, Farsta (Hasse) sade:

Det bästa är förstås att bestämma sig och sedan köra ett program.

Delat din uppfattning i detta. Eftersom Lr har sina begränsningar och det inte kommer några fler uppdateringar (om man inte kör prenumerationsvarianten, förstås), så upplever åtminstone jag att det är lika bra och växla över till något av ovanstående (om inte till allihopa !?).

3 timmar sedan, Farsta (Hasse) sade:

Landade i att jag använder Olympus Workspace. Funkar bara med det märket förstås. Gratis och ganska lättförståeligt. Tycker det räcker bra för mig

Ja, om man kör med Olympus kamera och tycker att det fungerar, varför inte !? Men för oss som inte kan använda Olympus Workspace, kan ju de ovan vara alternativ, till Lr och Ps.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har då laddat ner och installerat både DT och RT. Håller på att utforska och jämföra dessa programvaror lite och det som slog mig efter att ha öppnat upp RT är att det programmet förefaller vara mer användarvänligt än DT, åtminstone om man kommer från Lr, då det påminner mycket om Lr i de grundläggande panelerna.

Jag får helt enkelt utforska vilket som passar mig bäst parallellt med att jag kör Lr, (som jag ändå har haft några år). Nu har jag RT, DT, Gimp, Lr, CNX2, CNX-D och Wiev NX-i till mitt förfogande, så jag tror att jag kommer att klara mig inom överskådlig tid :P.

Skälet till varför jag valde att (på sikt) gå över till RT och /eller DT är därför att om det blir aktuellt med att ersätta min numera havererade icke så vattentäta vattentäta Nikon1 AW1 (som jag f ö fått löfte om full kompensation från återförsäljaren) att införskaffa en annan kompaktkamera (dock inte en "vattentät" :P), så kanske det inte finns stöd för de bildfiler den tänkta kameran levererar i min nuvarande upplaga av fristående Lr (Lr 6.14). Skall sanningen fram, stod valet då det var aktuellt med inköp, mellan denna Nikon1 AW1 och en Sony Cybershot RX100, där utfallet föll på Nikon, med känt resultat.

Eftersom jag nu får tillbaka pengarna för den kameran samt undersökningsavgiften som tillsammans nästan uppgår till vad en Sony Cybershot RX100 av senaste snitt kostar på den internationella (läs:Irland) marknaden, ligger det nära till hands att jag kanske köper just en sådan, men eftersom jag inte vet om Lr 6.14 (fristående) kan hantera de RAW-filer denna kameran levererar, ville jag bekanta mig med något program som inte har detta prenumerationsupplägget som Adobe introducerat (och vilket jag vägrar hoppa på), så ville jag utforska gratisvarianterna och jag kan konstatera att dessa program (DT, RT och Gimp) täcker mina behov med råge.

Nu finns det en del modeller av nämnda kamera (Sony) att välja på (I-VII), där de förstnämnda går bort (naturligtvis). De som för mitt vidkommande kan vara intressanta, är modell VA, och V, VI och VII. Vilken det blir (och om det nu blir någon inom den närmsta tiden, det står skrivet i stjärnorna), är en sak säker; Jag önskar ha tillgång till en kamera (utöver den som finns i mobilen) som jag med enkelhet kan ha med mig i fickan varthän jag än går, 24/7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tittade faktiskt lite på skoj på RX 100 serien häromdagen och tror det skulle bli version V för mig sett till pris och allmänna egenskaper. Troligen skulle en sån kamera räcka väldigt långt även som ensamkamera. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, alltså, vad jag har kunnat utläsa om dessa kameror (och då inte minst i förhållande till dess storlek), är dom synnerligen kompetenta, det är ju en sak som är säker. Problemet som kvarstår är att bestämma sig för vilken utgåva (av de senare) som kan bli aktuell (men å andra sidan har jag ingen som helst brådska, så kanske det hinner komma ut ytterligare en modelluppdatering innan jag bestämt mig). De pengar jag nu får tillbaka för min havererade Nikon1 AW 1, bränner ju inte hål i fickan på mig så att säga, och i ljuset av hur lite jag använder den (dyrköpta) utrustningen jag redan har, är det kanske bäst att skynda långsamt (?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...