Jump to content
Mr.T

Första försöket med AW 1:an under vatten.

Recommended Posts

Nu är jag inte nöjd med Nikon. Jag har läst både dåliga, såväl som bra inlägg i olika sammanhang där man diskuterat Nikon1 AW 1:an, där vissa tycker den är jättebra, medans andra sågat den.

Nåväl, jag har haft min i nästan två år nu och tagit lite bilder med den och tycker att bildkvalitén har varit tillfredsställande. Dessa bilder har tagits på torra land, men idag var det dags med ett premiärdopp och det gick bra.

Till en början.

Till saken är att just denna kamera kräver ett särskilt handhavande, vilket jag redan kände till, så av den anledningen hade jag gått igenom manualen igen, innan jag doppade den i vattnet idag, för att försäkra mig om att jag inte göra något fel.

Nåväl, väl på plats var det dags att bekanta sig med det blöta elementet, och som jag nämnde, tog jag några bilder och det kändes roligt att prova något nytt.

Men säg den lycka som är för evigt. En knapp halvtimma (eller ännu kortare tid därefter), att jag hade premiärinvigt kameran i vatten, dyker det upp ett felmeddelande på skärmen som säger att jag måste sätta på ett objektiv på kameran, annars går det inte att ta några bilder.  Nu är jag alltså ute under vattnet !

Jag stänger av kameran och sätter på den igen, men felmeddelandet kommer tillbaka och jag kan inte ta några fler bilder. Upprepar proceduren några gånger och kameran slutar till slut att ö h t starta,  eller gör det med fördröjning och med samma felmeddelande.

Så, det är bara att kliva upp ur vattnet och packa ihop. Manualen föreskriver max 1 timme och max 15 m under vattenytan och jag vill inte överskrida någon av dessa begränsningar. Dessutom ter det sig osannolikt att man med snorkel skulle ta sig ner på djup som är 15 meter (eller mer), åtminstone för mig.

Under tiden som jag håller på att mixtra med kameran under vatten, märker jag att det är fukt på insidan av skärmen, detta trots att jag gjort precis vad som krävs, enligt manualen.

Väl kommen till hotellet där jag bor, doppar jag kameran i färskvatten under ~ 10 minuter, som föreskrivs i manualen, och trycker på knappar o s v,  förutom knappen till objektivbajonetten, för det skall man inte göra, allt enligt manualen.

När detta nu är avklarat och jag tar upp kameran, noterar jag att det bildats än mer kondens på skärmens insida, och nu är kameran helt död, den svarar inte alls.

När jag så kommer hem, kommer jag att reklamera den, då man har (om minnet inte sviker mig), två års garanti och tre års reklamationsrätt, och nu kommer jag till slutklämmen;

Jag vågar nästan sätta vad som helst på att man kommer att hävda att felet beror på handhavande. Men, saken är den, att min teori är att det handlar om kondens som bildats på grund av skillnaden i temperatur mellan luften och vattnet, för oaktat hur väl kameran är förseglad eller skyddat mot vatten på annat sätt, så finns det alltid luft innuti,  och denna luften har (sannolikt) konsenderats när kameran kom i vattnet, eftersom temperaturen i vattnet var lägre än i luften på land, och det är ingenting jag som användare kan göra något åt.

Manualen föreskriver att kameran inte får utsättas för extrem värme. Av den anledningen här jag förvarat kameran i en väska på stranden,  i skugga, men återigen,  jag kan med nästan 100 % säkerhet säga att när jag väl skickar i  kameran till Nikon i Sverige, så kommer dom att skylla på handhavandefel, lika säkert som amen i kyrkan.

Jag får anledning att återkomma i ärendet, sista ordet är inte sagt. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uppdatering.

Då har jag efter rengöring från saltvatten (enligt föreskrift), och efter det att kameran fått torka upp (enligt föreskrift), tagit isär kameran (d v s tagit av objektivet), enligt föreskrift, kan följande konstateras;

Vatten innanför batteriluckan.
Vatten (fuktigt) innanför objektivet, (även om i små mängder).
Vatten (även om i små mängder) innanför luckan till anslutningar.

Därmed kan man konstatera, att trots att jag gjorde rent kameran innan jag beslutade mig för att sänka den i vatten, har det ändå läckt in vatten i den. 

Frågan jag nu ställer mig är vad det är som krävs för att hålla rent runt (framförallt) batterilucka och anslutningslucka, även om det inte hjälper mig i denna situationen ?

Kanske är tanken att man skall gå igenom och rengöra dessa känsliga platser med mikroskop och pincett ? 

Till saken hör att jag vid ett flertal tillfällen funderat över hur det skall gå att undvika att det tränger in vatten i huset, då jag tyckt att (framförallt) luckorna till batteri och anslutningar har stängts utan något egentligt motstånd, men jag har slagit bort tanken med att dom, (Nikon) vet vad dom gör.

Nu skall jag låta kameran ligga och torka ut, så får vi se hur den fungerar i morgon (om den ö h t fungerar) och om den nu (mot förmodan) skulle göra det, så kvarstår frågan; 

Hur hälsosamt är det med (torkat) saltvatten inuti ?

Jag kan också konstatera att det kommer vara fullständigt lönlöst att försöka få någon kompensation/reparation genom Nikon, då man tveklöst kommer att skylla på handhavandefel och frigör sig från allt ansvar, väldigt bekvämt. 

Därmed kan man konstatera att det bokstavligen handlar om ~ 10 000 :- i sjön.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som Martin säger, riktigt tråkigt att något sådant hände. Hoppas Nikon tar sitt ansvar och fixar eller byter ut kameran.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 timmar sedan, Martin sade:

Riktigt tråkigt! Men jag tycker inte du skall ta ut något i förskott, utan ta kontakt med dem och reklamera!

Jo, som jag redan sagt, jag kommer att kontakta Nikon när jag kommer hem. Men vad hjälper det mig nu, när jag vill använda kameran på den plats jag är nu !?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 timmar sedan, Rolf sade:

Som Martin säger, riktigt tråkigt att något sådant hände. Hoppas Nikon tar sitt ansvar och fixar eller byter ut kameran.

Verkligen tråkigt. Jag kan inte göra mer, än vad som föreskrivs i manualen för att ett sådant här scenario skall undvikas. 

Men återigen, jag tror inte att Nikon kommer ta något ansvar, utan svära sig fria och skylla på handhavandefel.  Det handlar ju om pengar, om när sådana här situationer uppstår, brukar den som står längst ner i hackordningen få ta smällen. 

Men, jag kan ha fel, det har jag haft förr, tro't eller ej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tråkigt och oacceptabelt. Minns jag läst en liknande tråd med ungefär samma ingredienser. Nån som följt manualen exakt och ändå kom det in vatten. Tror inte det var Nikon utan Panasonic eller Olympus då.

Lite off topic så fick jag in vatten i 4 Sony Xperia under lika många år. Dock fick jag en ny som ersättning varje gång. Men här ett känt problem. Limmade kanter släppte gärna något. Hade vatten gått in via portar ingen ersättning.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 timmar sedan, Farsta (Hasse) sade:

Tråkigt och oacceptabelt.

Minst sagt  !

5 timmar sedan, Farsta (Hasse) sade:

Hade vatten gått in via portar ingen ersättning.

Varför det, om det är ett fabrikationsfel !?

Titta på dessa bilderna;

20190118_220637.thumb.jpg.d4de4878049dc4984c1252f92f532d5c.jpg20190118_220557.thumb.jpg.f9e825d2ad5e7a0f394a82fc7b9f2bec.jpg

Den större luckan är för batteriet och den mindre för anslutningar. Så värst svårt är det inte att hålla rent med pensel och blåsa, men vad hjälper det om kanterna i gummit är för korta så att dom inte når ner i spåret på huset ? 

Speciellt luckan till batteriet möter inget motstånd ö h t, när man stänger och låser, till skillnad om man byter eller sätter på ett objektiv, då är det ett tydligt motstånd mot O-ringen, trots detta fanns det lite vatten innanför bajonetten.

Det är väl inte meningen att man skall sitta i ett hermetiskt tillslutet rum, med svepelektronmikroskåp och pincett för att göra rent, för i sådant fall skall inte en sådan här kamera finnas till försäljning till gemene man ö h t.

Dessutom kände jag mig ytterst tveksam till att denna lösning på vattentäthet i luckorna slulle klara ett vattentryck på 15 meters djup, för kameran skall klara 15 m/1 h under vatten. På pappret, alltså.Luckorna känns alldeles för simpla för det, om mina misstankar bekräftades; Jag var på max tre meters djup (om ens det), och ändå gick det åt pipsvängen.

Men som jag nämnt tidigare, jag tänkte att Nikon vet väl vad dom gör.

Dessutom är det så, att det finns två knappar på varje lucka som skall stängas, för att det skall vara "säkert". Om det inte stängt på ett korrekt sätt, syns en gul markering, så att göra fel där, är ganska liten, och tro mig, jag har tittat mer än en gång, innan jag hoppade i vattnet och levde i övertygelsen att jag gjort allting rätt. Ändå gick det som det gick.

Nåväl, sista ordet är inte sagt, idag har jag skickar mejl till både SP (där jag köpte den), och till Gefverts, då jag (förståndig nog) skaffade mig en försäkring innan jag åkte iväg.

Men först skall jag ta ett varv med Nikon.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Önskar dig lycka till. Skall se om jag kan googla fram tråden jag tänkte på. Tror det gick till Allmänt reklamationsnämnden men minns ej hur det gick. Det finns förvisso många trådar men den jag tänkte på påminde mkt om din situation.

Sony borde väl varit ännu generösare och erkände väl aldrig officiellt att limmet kunde släppa. Många fick avslag. Dock hade det kommit in vatten genom portarna ofta helkört. Man hade satt nån slags "reaganssticka" ( heter det så?) som ändrade färg om det kommit in fukt. Nu delvis ändrad konstruktion men jag spolar ändå inte ens av den. Fick en sprillans för 11 månader sedan och vågar inte testa lyckan igen

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuter sedan, Farsta (Hasse) sade:

Önskar dig lycka till

Tack, det lär behövas. Men jag är ganska säker på utfallet vad det gäller Nikon; Handhavandefel, case closed. Däremot bör försäkringen täcka det, men det blir ändå en rejäl ekonomisk förlust ~ 50 % av anskaffningsvärde), men 50 % är bättre än 0 %.)

7 minuter sedan, Farsta (Hasse) sade:

Dock hade det kommit in vatten genom portarna ofta helkört. 

Hur motiverade dom ett avslag om det kommit in vatten genom portarna ? Det kan ju faktiskt vara ett fabrikarionsfel. Annars hade väl inte heller limmet släppt, om det inte vore ett fabrikarionsfel, eller ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minuter sedan, Farsta (Hasse) sade:

Skall se om jag kan googla fram tråden jag tänkte på. 

Gör det.

Om du vill, kan du läsa den här tråden skriven av andra som köpt AW 1:an och som också haft samma problem som jag. För att spara tid, sortera efter "lowest rating" först, så får du se vad dom skriver.

Du kommer att upptäcka att vissa har haft PRECIS samma problem som jag, dvs skärmen som immar igen och vatten i batteriluckan. Det var även en som hade fått samma felmeddelande som jag, att man måste sätta på ett objektiv på kameran, annars går det inte att fotografera.

Precis det meddelandet jag fick, när jag låg i vattnet. Behöver jag nämna att gluggen var påmonterad ?

Men det är väl handhavandefel i samtliga fall, antar jag 😉.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fy farao vad trist. Jag är övertygad om att du inte gjort något fel. Det här får Nikon självklart ta på sig. Jag håller tummarna att de verkligen gör det. Lite goodwill får de allt visa även om de skulle säga att det är handhavandefel. Jag hoppas och tror att du vinner :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 timmar sedan, Mona sade:

Fy farao vad trist. 

Verkligen !

8 timmar sedan, Mona sade:

Jag är övertygad om att du inte gjort något fel.

Jag också.  Och eftersom jag kände till att det fanns problem med just denna modellen sedan tidigare (läste du omdömena i länken ovan, från amerikanska Nikon ?), såg jag till att vara extra noggrann. 

8 timmar sedan, Mona sade:

Det här får Nikon självklart ta på sig.

Det ställer jag mig tveksam till att dom kommer att göra, utan krumbukter. Det handlar ju om pengar. 

8 timmar sedan, Mona sade:

Jag hoppas och tror att du vinner :) 

Grundat på tidigare erfarenhet, delar jag inte din optimism, men jag kan ha fel, det har jag haft förr, tro't om du vill.

Men INGEN skall inbilla mig att samtliga, som råkat ut för samma sak (återigen, omdömena i amerikanska Nikon, länk ovan), handlar om handhavandefel.

Så här beskriver Nikon själva AW 1:an.

Nu är det ju så här, att jag är ganska säker på att detta är orsakat av ett ursprungsfel och därmed är det ett solklart fall som skall regleras om inte av garantin, så av reklamationsrätten.

Om det nu utfallet blir sådant att Nikon krånglar och hävdar handhavandefel (vilket f ö är ganska enkelt att undersöka, Nikon kan själva sänka ner kameran i vatten under en halvtimme och sedan lyfta upp den och kontrollera om det kommit in något vatten i den), så kommer jag att göra en polisanmälan gällande vilseledande marknadsföring (titta på Nikons egna produktbeskrivning ovan), samt bedrägeri.

Men första ronden blir mot Nikon, via SP, det var ju ändå där jag köpte den.

To be contiuned... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Riktigt trist när produkter inte lever upp till vad som utlovas ☹️

Hoppas det löser sig för dig och att Nikon tar sitt ansvar och rättar till det här!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hittar inte just den tråden men ser många liknande. Trist. De hanterar det nog som Sony gjorde med sina mobiler. Förnekar och skyller på handhavandefel. Men vissa reklamationer går säkert igenom.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timmar sedan, Mathias sade:

Nikon tar sitt ansvar och rättar till det här!

Det är väl det minsta man kan begära. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minuter sedan, Ulf Ekström a.k.a Himma sade:

Så trist att det blev så här trots alla dina försök till att göra allting rätt. Lider med dig och hoppas att det löser sig på ett acceptabelt sätt för dig.

Tja, för mig finns det tre (3) tänk bara lösningar på detta problemet;

1). Nikon återställer kameran i brukbart skick, samt försäkrar sig om att den är möjlig att använda på det sätt den är avsedd för, d v s att man kan använda den under vatten, ner till 15 m djup.

2). Att Nikon byter ut kamerahuset mot ett nytt exemplar som är garanterat vattensäkert.

3). Att jag får tillbaka vad jag betalat för detta adventurepaket, till fullo.

Det är de tre (3) tänkbara scenarion som jag kan acceptera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 timmar sedan, Cope sade:

Tråkigt att höra. Håller tummarna att det löser sig på ett bra sätt för dig.

Tack Cope, men du vet ju av egna (färska) erfarenheter hur utfallet brukar bli i sådana här fall. Men återigen, jag har haft fel förr...

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 timmar sedan, Mr.T sade:

Tack Cope, men du vet ju av egna (färska) erfarenheter hur utfallet brukar bli i sådana här fall. Men återigen, jag har haft fel förr...

Ja, tyvärr har jag det :(

Hoppas iaf att det slutar väl för dig även om du kanske måste kriga ett tag för din rätt....

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 timmar sedan, Cope sade:

Ja, tyvärr har jag det :(

Hoppas iaf att det slutar väl för dig även om du kanske måste kriga ett tag för din rätt....

Ja, det blir säkert att kriga, det är jag helt inställd på. I värsta fall går jag till polisen och gör en polisanmälan om falsk marknadsföring och bedrägeri, med hänvisning till Nikons egen produktbeskrivning och som bevis för mitt påstående kommer jag att hänvisa till amerikanska Nikon och de användare som råkat ut för precis samma sak, att det läcker in vatten i (framförallt) batteriluckan.

Om åklagare skulle välja att väcka åtal, kommer det att hamna under allmänt åtal. På så sätt slipper jag riskera personlig konkurs, om det skulle ni en förlust i domstol.

Men, först skall jag kontakta Nikon i ärendet,  genom SP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...