Jump to content
Ove555

Bildkomposition.

Recommended Posts

Hittade ingen tråd direkt för bildkomposition här. När jag är ute och fotograferar går jag oftast efter mitt eget tycke med hur bilden ska tas för att det ska se bra ut, och inte strikt följa kompositionsregler. Det har t ex skrivits mycket om att man ska undvika att ha huvudmotivet mitt i bilden, men det tycker jag beror på hur bilden ser ut i sin helhet, ibland tycker jag det blir allra bäst att huvudmotivet hamnar mitt i bilden eller iaf ungefär mitt i bilden. Men det är klart att ha en del kunskap om olika former av bildkomposition är säkert bra att ha när man fotograferar...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Detta är ju den stora frågan tycker jag när man fotar.

Jag tänker inte så mycket på det om jag ser en bra "bild" framför mig. Jag försöker ta bilder från lite olika vinklar och sen ser jag på skärmen om det blir ok.

Man kan ju inte alltid ha objektet precis där det ska vara när man tar fotot, det kan man ju alltid rätta till i framkallningen av bilden.

Fast vem är jag att sia om så viktiga saker :)

Säger bara hur jag upplever det.

Share this post


Link to post
Share on other sites

För egen del både följer och bryter jag nog mot bildkompositioner. För min del stör det inte ett dugg om tex huvudmotivet befinner sig mitt i bilden. Finns det tex andra intressanta saker på sidorna så ser iaf jag inget fel i att lägga huvudmotivet i mitten.

I mitt fall blir kompositionen beroende på vad jag vill visa i bilden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

För det mesta komponerar jag efter någon form av tredjedelsregel förutom när jag fotar med mellanformatskamera då bilderna blir kvadratiska. Då tycker jag det blir snyggt att försöka hålla motivet i mitten av bilden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×