Jump to content
Sign in to follow this  
ToddeSwe

Min sons 10-års tårta.

Recommended Posts

Hej!

 

När min pojk fyllde år den 22 juli så ville jag göra något extra så jag hittade ett recept som skulle visa sig vara både enkelt och gott. (tyckte jag)

Recept:

 

Ingredienser Chokladbottnar:
50 g smör
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1.25 dl mjölk
1.25 dl kokhett vatten

 

Ingredienser Chokladsmörkräm:
300 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
200 g mjölkchoklad
1 nypa salt

 

Ingredienser Chokladglasyr:
50 g mörk choklad (70%)
25 g rumsvarmt smör

 

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra samt klä en 18 cm springform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Klä höga kanter.
Smält smöret och låt stå åt sidan.
Blanda strösocker, vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål.
Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om.
Rör sedan ner det kokheta vattnet och vispa ihop en klumpfri smet.
häll smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 60 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är färdig. Låt sedan svalna helt. Om den sjunker ihop lite i mitten så kan den svalna upp och ned på plant underlag – då jämnar den ut sig.
Dela sedan chokladbotten i tre jämnstora bottnar och lägg åt sidan.
Chokladsmörkräm: Hacka mjölkchokladen och smält den på låg värme på spisen. Låt stå.
Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt med elvisp i ett par minuter. Tillsätt sedan mjölkchokladen samt saltet och vispa i ytterligare ett par minuter.
Sätt ihop tårtan: Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och fyll med lite smörkräm. Upprepa till sista botten. Spackla sedan tårtan med chokladsmörkrämen (spara lite till garnering) och ställ sedan in tårtan i kylskåp.
Chokladglasyr: Smält chokladen på låg värme på spisen och rör sedan ner smöret. Rör tills allt smör smält. Låt svalna en aning.
Tag ut tårtan ur kylen och häll försiktigt över glasyren. Bred ut med en spatel så att det droppar ner längs kanterna på tårtan.
Garnering: Spritsa ut den sista chokladsmörkrämen över chokladglasyren och toppa sedan med färska bär. Gärna hallon.
 

1.

37568734_10156554862591252_5358776638760812544_o.thumb.jpg.85abbbd3909e52ef5a4ba25fda61eaac.jpg

2.

37589552_10156554862601252_6571402629778243584_o.thumb.jpg.c97fcdcd22d2cbd94881be6a927d4b5a.jpg

3.

37682832_10156554863041252_4336305209467731968_o.thumb.jpg.bdde4f2198c452938b128bf317bc396c.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minuter sedan, Odie (Thomas) sade:

Den var inte dålig den!! ser riktigt smaskig ut, och tack för receptet! :nyam:

Var den lätt att göra?

Ja den var faktiskt enklare att göra än en "vanligt" tårta med sylt och grädde i mellan. Och så fick jag äta hur mycket smörkräm jag ville också. :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 timmar sedan, Ulf Ekström a.k.a Himma sade:

Såg minsann smaskigt ut det där men bilderna hade vunnit på att fotas utan diskmedel i bakgrunden. :thumbsup:

Det var den det lovar jag, den är väl snygg den burken! :) Det är mobilbilder för facebook så jag la ingen direkt vikt vid hur det blev.

Den som gillar smörkräm ska testa denna, en vinnare som sitter länge i gommen. :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×