Jump to content
Sign in to follow this  
Rolf

Att ge och ta kritik på en bild.

Recommended Posts

Hur ger och tar man bildkritik, synpunkter eller omdömen på rätt sätt?

Ge eller ta emot bildkritik är svårt. Ingen vill ha sin blid sågad vid anklarna, ingen vill heller säga något som kan missförstås som negativt och såra någon annan.

Så, det första vi gör är att enas om att bildkritik, hur hård den än är inte är något personligt. Det är ditt svar på en forumväns begäran om hjälp med en bild, inget annat.

Mottagaren av bildkritik bör vara öppen för, och kunna ta till sig även mindre positiva omdömen. Givaren i sin tur måste vara saklig och även lyfta fram vad som är bra med bilden, inte bara vad som kan förbättras. Detta för att få en bra balans som i slutändan förhoppningsvis för mottagarens fotografi en bit framåt. För att skapa så goda förutsättningar som möjligt bör den som vill ha kritik vara tydlig med vad som skall kritiseras i bilden, det blir då lättare för kritikgivaren att fokusera på rätt saker och ge den sorts respons mottagaren efterfrågar.

Till sist måste man ha klart för sig att all kritik av bilder bottnar i kritikgivarens högst personliga tycke och smak. Det är i slutändan upp till den vars bilder kritiken berör att själv sålla agnarna från vetet. Andras tyckanden och låtande bör endast ses som vägledning, inte som enda rätta vägen.

Vill någon kommentera detta så gör det under "Forum." så detta inte blir en diskussionstråd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...