Jump to content
Mona

Dagens frukost, lunch och middag [samlingstråd]

Recommended Posts

Någon nämnde att vi skulle ha en samlingstråd för dagens middag, så här kommer den! Jag utökade den att även gälla frukost och lunch :)

 

Detta var min middag. Franska klassikern Boeuf Bourguignon. I dag var första gången jag tillagade den i lergryta. Efter att ha gjort Pulled Pork ett antal gånger i den grytan så ville jag prova hur denna köttgrytan blev i lergrytan. Det blev en lite annan men mycket god smak, och mycket mustigare. Pulled Pork brukar jag köra på 125º i 6-7 tim, men den tiden hade jag inte idag så det fick bli 150º i ca 4 tim. Blev otroligt mört och fint kött. Detta kan jag rekommendera :)

 

Önskar någon receptet så kan jag lägga in det också!

 

Boeuf_Bourguignon.jpg


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ojojoj....här kommer jag hem trött och frusen och så frestar du med detta....

 

Det ser otroligt gott ut och bilden är fantastiskt fin. Den platsar i vilken kokbok som helst utan minsta tvekan.

 

Riktigt proffsigt utfört.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mycket snyggt!! Kan bara hålla med Cope om att bilden är kokboksmaterial!!

Kul att du tog tag i det och startade tråden, får väl försöka fylla på med något en dag!!

Jag tar gärna ett recept på det här! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det ser väldigt gott ut :nyam: , du kanske skall börja med att skriva en kokbok med dina fina bilder som illustration. Jag burkar också göra Boeuf Bourguignon men jag gör den i tryckkokare ca:30 min, jag har inte testat i lergryta men skulle gärna testa Pulled Pork i lergrytan :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack kära vänner för berömmet :wub: Själv är jag väl inte jättenöjd med tallriksbilden, hade velat ha ett mysigare och stämningsfullare ljus, men för att maten inte skulle kallna medan jag experimenterade så fick det bli lite mer pang på! Hade jag tänkt till lite extra så hade jag lagt bönorna lite snyggare också. Men jätteroligt att ni gillade bilden ändå :)

 

Mathias, receptet kommer!

 

Odie, jag har gjort denna grytan i tryckkokare också, vilket är bra om man vill att det ska gå fort. Tryckkokare är ett suveränt, och i Sverige underskattat redskap. Men ska jag ge betyg på hur köttet blir i dom tre grytorna jag använt, vanlig stekgryta, tryckkokare och lergryta, så vinner lergrytan med hästlängder. Lång och låg temperatur i ugnen ger ett saftigare och mörare kött. I lergrytan blev det också mycket mustigare. Du (alla) måste prova den dragna grisen i lergryta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Här kommer receptet!


ca 1 kg nötkött, t ex grytbitar
1 pkt bacon
2 stora gula lökar
1-2 morötter
3-4 dl vatten
3-4 dl rödvin
grovmald svartpeppar
salt
2 lagerblad
½-1 tsk timjan
½-1 tsk oregano
2 pressade vitlöksklyftor
ett par bitar apelsinskal utan det vita på insidan
1 mörk oxbuljongtärning
2-3 msk tomatpuré
2 hg champinjoner
hackad persilja att strö över när grytan är färdig
Ev mjöl + vatten till redning

Skär köttet i lagom stora bitar. Strimla baconet. Skala och skär morötterna i stora bitar. Hacka löken.

Stek bacon i en stekpanna och lägg över det i en gryta. Bryn köttet i baconfettet (ta inte för mycket
kött åt gången) och flytta över det till grytan. Låt även grönsakerna fräsa en stund i fettet.

Koka ur stekpannan med vatten och häll det i grytan. Häll i vinet. Krydda med salt,
peppar och örtkryddor, lagerblad, vitlök och apelsinskal samt buljongtärning och tomatpuré.

Koka grytan sakta under lock tills köttet är mört, ca 1½ - 2 tim eller 45 min med tryckkokare. Köttet ska vara riktigt mört.

Skär champinjonerna i stora bitar och låt dem koka med de sista 10 minuterna och red grytan
med mjöl + vatten. För mustigare gryta bryn svampen och låt stå tills köttet är färdigt, och häll sedan med spadet som blir. Strö över hackad persilja.

 

NOT: Görs rätten i lergryta eller tryckkokare så uteslut det mesta av vattnet. I lergryta låter man köttet med fördel puttra i 150º i ca 4 tim och behöver inte redas.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för receptet Mona. Detta måste jag prova :nyam:  :nyam: :nyam:  

 

Lergrytan bara står i skåpet år efter år och används i princip aldrig. Har jag använt den 7-8ggr under dessa snart 20 år jag har haft den är det väl allt :)

 

Nu ser jag att den kommer väl till pass :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lergrytan är faktiskt väldigt användbar, fast min står tyvärr också mestadels i skåpet, men jag har blivit bättre på att använda. Man kan ju även baka i den, fast det har jag aldrig gjort. Bara att damma av den och spara tid på matlagningen! Passar mig :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tackar också för receptet! :) Jag är inte den som gör såna avancerad saker i köket, kan inte mycket om mat men detta ska jag prova! Överraska frugan lite.. ;)

Och vad är baktanken med det??

En ny glugg kanske? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nja om det vore så väl Rolf.. :D

Men vi har ofta rätt otrevliga samtal om vad jag åstadkommer inom matlagning..

Lergryta har vi så nu är det väl bara att handla, Monas recept såg ut som att jag skulle kunna följa. .! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi har haft en lergryta men efter att ha stått oanvänd i flera år då jag tyckte att den var alldeles för liten så har vi gjort oss av med den.

Man kanske skulle försöka leta upp en större modell och köpa dito.

Share this post


Link to post
Share on other sites

För mig som är helt oteknisk, vad är skillnaden att göra det i lergryta eller gjutjärnsgryta? :)

 

Bilden är riktigt bra... fast jag tycker att kniven ligger på fel håll. Jag förstår att den inte gör det, men jag tycker det ser ut så, är den lite oval i formen? Och jag retar mig lite också (när jag tittade på den i lightboxen, såg det inte innan) att man bara ser foten på glaset då ena bilden ligger för. Inte så mycket att göra åt kanske, men en detalj att det nog hade varit bättre utan glaset men såklart inte med tanke på ett kollage du tog bilden med glaset (gissar jag). Receptet i övrigt såg väldigt gott ut, och grytor är väldigt trevligt så här års i kylan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för receptet Mona! :)

Vi har precis inhandlat en lergryta och jag får nog säga att det är smidigt att laga mat i den!!

:) :) :P

 

För mig som är helt oteknisk, vad är skillnaden att göra det i lergryta eller gjutjärnsgryta? :)

 

Bilden är riktigt bra... fast jag tycker att kniven ligger på fel håll. Jag förstår att den inte gör det, men jag tycker det ser ut så, är den lite oval i formen? Och jag retar mig lite också (när jag tittade på den i lightboxen, såg det inte innan) att man bara ser foten på glaset då ena bilden ligger för. Inte så mycket att göra åt kanske, men en detalj att det nog hade varit bättre utan glaset men såklart inte med tanke på ett kollage du tog bilden med glaset (gissar jag). Receptet i övrigt såg väldigt gott ut, och grytor är väldigt trevligt så här års i kylan.

Tack Martin! Jag förstår inte riktigt hur du menar med kniven, men det är möjligt att den rundade delen ska vara vänd åt andra hållet om man ska följa etikettreglerna, vilka jag inte är så hemma i ;) Kan hålla med dig om glaset, det borde jag tagit bort. Att det ser lite konstigt ut ihop med övre bilden beror ju på att jag satt ihop bilderna i ett collage. Har använt mig av Tych Panel.

 

Att tillaga t ex kött i lergryta ger liknande effekt som med ångtillagning. Vätskan stannar kvar i köttet, vilket det inte gör i vanlig gryta, där drar man ur vätskan. Jag ångkokar/steker ofta mat i min kombiångugn och det är det absolut bästa sättet att tillaga mat. Näringsämnen, vitaminer och vätska stannar kvar och ger saftigt och mört kött och fisk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har en fråga Mona.. Då min funktion för rimlighetsberäkningar är ur funktion så undrar jag hur många portioner detta recept räcker till..? :blink:  Funkar det för fyra personer eller bör man ta lite extra?

 

Alternativt kan man ju ge ungarna nåt annat... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det räcker gott och väl till 4. Jag brukar få ungefär hälften kvar när vi är tre som ätit :)

Ett tips jag gjorde sista gången är att bryna svampen innan man lägger den i grytan mot slutet och ta med svampspadet som blir. Detta ger grytan ännu mer och mustigare smak.

Kul att du vill prova :)

Kryddningen behöver man inte följa slaviskt, jag brukar höfta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja så blev det dags för mig att prova denna köttgryta, vars namn inte går uttala. Kan ej ens lära mig att stava till den. :P

Men ruskigt gott blev det, jag valde dock klyftpotatis till. Men den fick jag hjälp med då jag under tiden grytan puttrade skruvade i hop möbler efter dagens tur till Ikea.

La ingen energi på foto, utan mobilen fick det dokumentära uppdraget :D

Här är den under dom sista puttrande minuterna:

post-1074-0-20663700-1391277719_thumb.jpg

Ha en fortsatt trevlig helg alla! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...