Jump to content

Ny programvara från Nikon!


Recommended Posts

Absolut, jag är inne på samma spår som du🙂

Idag använder jag NX.. - i för import och genomgång och snabbrensning av bilderna. Vill jag fortsätta med Nikons program så får jag väl en dag installera detta nya och se vad det är. 

Link to post
Share on other sites

Gamla nyheter Cope 😉. Laddade ner det programmet igår, just saying. Kan ju kort nämna att programmet bara pratar engelska 😉. Men jag föredrar nog att använda FastRawViewer för att gå igenom den aktuella skörden och Lr 6.14 för att redigera i, (mest av en gammal vana och för att jag är för lat för att lära mig andra redigeringsprogram, som Darktable och Rawtherapee/Gimp). Att kliva på Adobes prenumerationsmodell är i mitt fall inte aktuellt, nä. Kan ju kort nämna att detta nya program från Nikon är seeegt i jämförelse med de andra program jag har till mitt förfogande och som jag listat ovan.

P.s;

Vad svarade Tamron 😉 !?

Link to post
Share on other sites

Då laddade du ner det samma dag som jag postade nyheten här. Så sådär gamla nyheter var det väl inte😉

Vi får väl se hur det blir med segheten framöver. Förhoppningsvis får dom väl ordning på det så småningom. 

Dom har inte svarat mig ännu. Och jag gissar att det beror på att jag inte har fått tummarna ur och skickat någon fråga till än😀

Link to post
Share on other sites
20 timmar sedan, Cope sade:

Då laddade du ner det samma dag som jag postade nyheten här. Så sådär gamla nyheter var det väl inte😉

Om jag laddade ner innan du postade, då är det gamla nyheter (för mig)😉.

20 timmar sedan, Cope sade:

Vi får väl se hur det blir med segheten framöver. Förhoppningsvis får dom väl ordning på det så småningom. 

Har funderat lite på vad det kan vara som ligger bakom segheten, och jag landade i slutsatsen att det kan hänga samman med att jag kollade på filer från D850, dom är ju rätt stora. Att det skulle bero på hårdvaran skulle vara undermålig håller jag som osannolik; SSD, intel Core i7 (8:e gen), 16 GB Ram.

20 timmar sedan, Cope sade:

Dom har inte svarat mig ännu. Och jag gissar att det beror på att jag inte har fått tummarna ur och skickat någon fråga till än😀

Förstår att svaret dröjer, om frågan inte ännu är ställd ;).

Link to post
Share on other sites
4 timmar sedan, Mr.T sade:

Om jag laddade ner innan du postade, då är det gamla nyheter (för mig)😉.

Sorry, visste inte att du hade laddat ner programmet innan jag postade mitt inlägg. Ska försöka bättra mig på den punkten.

Har funderat lite på vad det kan vara som ligger bakom segheten, och jag landade i slutsatsen att det kan hänga samman med att jag kollade på filer från D850, dom är ju rätt stora. Att det skulle bero på hårdvaran skulle vara undermålig håller jag som osannolik; SSD, intel Core i7 (8:e gen), 16 GB Ram.

Utan att vara någon expert på datorer så låter det även i mina öron att segheten inte borde bero på för svag hårdvara.

Förstår att svaret dröjer, om frågan inte ännu är ställd ;).

Hehe...ska försöka bättra mig på den punkten också och försöka få iväg ett mail.

 

Link to post
Share on other sites
18 timmar sedan, Cope sade:

Sorry, visste inte att du hade laddat ner programmet innan jag postade mitt inlägg. Ska försöka bättra mig på den punkten.

Du är förlåten, gör inte om det bara :thumbsup:.

18 timmar sedan, Cope sade:

Utan att vara någon expert på datorer så låter det även i mina öron att segheten inte borde bero på för svag hårdvara.

Håller med dig i din slutsats. Kan det vara för att filerna D850 skapar är tunga !?

19 timmar sedan, Cope sade:

Hehe...ska försöka bättra mig på den punkten också och försöka få iväg ett mail.

Ta det i din takt, jag bara undrade över hur lång det kommit i processen...:thumbsup:.

 

Link to post
Share on other sites
34 minuter sedan, Mr.T sade:

Du är förlåten, gör inte om det bara :thumbsup:.

Håller med dig i din slutsats. Kan det vara för att filerna D850 skapar är tunga !?

Storleken på filerna kan säkert påverka lite men det borde inte vara så segt som jag upplever att du tycker det är. Mina råfiler flyter på bra i Capture One så jag skulle gissa att dom behöver putsa lite på sin programkod.

Ta det i din takt, jag bara undrade över hur lång det kommit i processen...:thumbsup:.

Hehe, jag har inte ens hört startskottet så jag står kvar på startlinjen. Så småningom ska väl djävulen vakna i mig :)

 

Link to post
Share on other sites
1 timme sedan, Cope sade:

Storleken på filerna kan säkert påverka lite men det borde inte vara så segt som jag upplever att du tycker det är. Mina råfiler flyter på bra i Capture One så jag skulle gissa att dom behöver putsa lite på sin programkod.

Jag får göra ett försök till (vid tillfälle). Kanske har det att göra med att jag haft andra fönster/processer i bakgrunden samtidigt ?!

1 timme sedan, Cope sade:

Hehe, jag har inte ens hört startskottet så jag står kvar på startlinjen. Så småningom ska väl djävulen vakna i mig :)

Jaja, som sagt. I värsta fall får jag väl själv ta tag i det :P. Har precis fått fatt på en arbetslampa (halogen) på 500 Watt. Skall testa (vid tillfälle) om det går att använda den för ändamålet, det har visat sig att man behöver en riktigt kraftig ljuskälla. Eftersom jag inte riggat kamera och dator för att testa ännu, sär det ingen ko på isen att få reda på avstånd för att kalibrera oändlighet, dessförinnan hinner jag ju kalibrera för de andra avstånden, så det lär ju ta sin lilla tid, ja.

 

Link to post
Share on other sites
9 minuter sedan, Mr.T sade:

Jag får göra ett försök till (vid tillfälle). Kanske har det att göra med att jag haft andra fönster/processer i bakgrunden samtidigt ?!

Det kanske kan spela in. Men då jag har noll kunskap om datorer (dom ska bara funka) så har jag ingen aning :)
För egen del har jag bara en i-5 men vet ej exakt vilken. Det var inte den dyraste i serien utan låg något steg ner i rangordningen. SSD har jag också men bara 16 g minne installerat. Dom andra 16 ligger på skrivbordet sedan i höstas och har inte kommit längre. Du ser, här går det inte fort för tillfället :)

Jaja, som sagt. I värsta fall får jag väl själv ta tag i det :P. Har precis fått fatt på en arbetslampa (halogen) på 500 Watt. Skall testa (vid tillfälle) om det går att använda den för ändamålet, det har visat sig att man behöver en riktigt kraftig ljuskälla. Eftersom jag inte riggat kamera och dator för att testa ännu, sär det ingen ko på isen att få reda på avstånd för att kalibrera oändlighet, dessförinnan hinner jag ju kalibrera för de andra avstånden, så det lär ju ta sin lilla tid, ja.

Jag ska nog kunna lösa det inom sin tid :)
Jag provade min LED-lampa igår när jag kalibrerade min 35:a för andra gången och det fungerade fint.
På oändligt stämmer dock inte kalibreringen då jag höll mig i vardagsrummet och hade nog bara 4.8 meter till förfogande.
Men jag kör på det så länge då gluggen i princip bara används till modellfotografering och längre bort än så är jag aldrig med en 35:a.
Och till landskap och street funkar den garanterat ändå då avståndet äter upp eventuell felfokusering. Men då jag är en petig j*vel så ska den naturligtvis kontrolleras i skarpt läge och eventuellt justeras ytterligare. Och då med hjälp av fokusprogrammet :)

 

 

Link to post
Share on other sites
On 2021-03-09 at 3:16 PM, Cope sade:

...(dom ska bara funka)...

Gjorde ett nytt försök utan att ha en masa processer igång i bakgrunden (som jag kände till i vart fall), men jag är inte speciellt datakunnig, (jag är av samma uppfattning som dig, dom skall bara fungera), och det gjorde ingen skillnad, det var fortfarande segt.

On 2021-03-09 at 3:16 PM, Cope sade:

Jag provade min LED-lampa igår när jag kalibrerade min 35:a för andra gången och det fungerade fint.

Med tanke på prislappen vore det för jävligt om det inte gjorde det. Själv har jag en byggarbetslampa på 500 watt till mitt förfogande, men jag har ännu inte testat om den duger för ändamålet, eller ej.

On 2021-03-09 at 3:16 PM, Cope sade:

Och då med hjälp av fokusprogrammet.

Kalibrerade du inte 35:an med hjälp av programmet !?

Link to post
Share on other sites
6 timmar sedan, Mr.T sade:

Gjorde ett nytt försök utan att ha en masa processer igång i bakgrunden (som jag kände till i vart fall), men jag är inte speciellt datakunnig, (jag är av samma uppfattning som dig, dom skall bara fungera), och det gjorde ingen skillnad, det var fortfarande segt.

Okej, då fixar Nikon det förhoppningsvis med tiden .

Med tanke på prislappen vore det för jävligt om det inte gjorde det. Själv har jag en byggarbetslampa på 500 watt till mitt förfogande, men jag har ännu inte testat om den duger för ändamålet, eller ej.

Det gör den säkert.

Kalibrerade du inte 35:an med hjälp av programmet !?

Nä, under rådande omständigheter så orkar jag inte sätta mig in i det riktigt än. Därför gjorde jag som Steve Perry gjorde i sin guide och det funkar klockrent. Självklart ska jag köra den med hjälp av programmet också när orken för att lära sig nåt nytt infinner sig. Just nu är det lite tungt med den biten.

 

Link to post
Share on other sites
17 timmar sedan, Cope sade:

Okej, då fixar Nikon det förhoppningsvis med tiden .

Inget stort problem (för mig) då jag fortfarande använder Lr 6.14 (standalone), av redovisade bekvämlighetsskäl.

17 timmar sedan, Cope sade:

Det gör den säkert.

Testade igår och det fungerade. Fick betala en 100-ring för lampan (begagnad), så det kan snålänningen i mig leva med.

17 timmar sedan, Cope sade:

Nä, under rådande omständigheter så orkar jag inte sätta mig in i det riktigt än.

Jag förstår. tycker mig känna igen mig i detta, även om jag inte känner till detaljerna. Jag har också väldigt läng väg från tanke till handling, tyvärr.

17 timmar sedan, Cope sade:

Därför gjorde jag som Steve Perry gjorde i sin guide och det funkar klockrent.

Och hur gör han då !? Använder han sig av den där S/V tavlan som man skall fotografera av och sedan justera fokus gentemot !? Lite trial-and-error metoden, om du frågar mig. Dessutom, väldigt tidsödande.

17 timmar sedan, Cope sade:

Självklart ska jag köra den med hjälp av programmet också när orken för att lära sig nåt nytt infinner sig. Just nu är det lite tungt med den biten.

Som sagt, jag känner igen mig i denna beskrivningen. En sak som gjorde mig förbryllad igår när jag körde ett test mot programmet var att programmet återkommande påstod att kameran var inställd på ISO 400 och att det rekommenderade att man körde på bas-ISO (vilket på min D800E är ISO 100), detta trots satt jag har stängt av auto-ISO och rattat in ISO 100 manuellt.

Varför detta känns besvärande är därför jag vet inte om det är programmet som skojar eller om det är fel på kamerahuset !? Att kamera eller programmet skulle registrera fel ISO-värde bara för att jag kör ett tredjepartsobjektiv (Tamron) på huset kan väl knappast vara felkällan, eller !?

Link to post
Share on other sites

Ligger i Halmstad och har bara mobilen till hands men jag ska försöka svara så gott jag kan. 

Jag använde mig av Nikons automatiska  tillvägagångssätt gällande kalibrering och gjorde som Steve Perry gör i guiden jag ska försöka få in i detta inlägg. 

Det funkar jättebra och skärpan sitter där den ska på dom två kortare distanserna som man kan kalibrera tamrons objektiv. Vid oändlighetsläget beövs fler ko trollet innan jag kan uttala mig. 

Jag gjorde alltså som Steve gör på dom olika avstånden enligt Tamron programvara. Därefter matade jag in resultaten i gluggen och provskjöt. 

 

Angående det konstiga ISO värdet med din 800E låter skumt och jag har svårt för att tro att det skulle vara gluggen som påverkar det. Hur blir det med 850:an med samma glugg monterad? 

 

Link to post
Share on other sites
20 timmar sedan, Cope sade:

Jag använde mig av Nikons automatiska  tillvägagångssätt gällande kalibrering och gjorde som Steve Perry gör i guiden jag ska försöka få in i detta inlägg. 

Waaaayy too much work :ahh: ! Tycker att programmet redan betalat för sig. Dessutom vet jag inte om detta tillvägagångssätt är möjligt med D850:n

20 timmar sedan, Cope sade:

Hur blir det med 850:an med samma glugg monterad? 

Ingen aning, jag har inte provat den kombinationen (än).

20 timmar sedan, Cope sade:

Angående det konstiga ISO värdet med din 800E låter skumt och jag har svårt för att tro att det skulle vara gluggen som påverkar det.

Landade i samma slutsats. Faktum är att jag testade tidigare med D800E- huset (med kanske med en annan glugg, jag minns inte) och då var det inga sådana problem. Jag vill dra mig till minnes att detta problemet var inte innan jag uppdaterade programvaran tidigare i år, måhända har det med den saken att göra ! Oaktat vilket, jag mejlade supporten på FoCal och berättade om det inträffade, kanske är det en bugg (i uppdateringen) !?

 

Link to post
Share on other sites
42 minuter sedan, Mr.T sade:

Waaaayy too much work :ahh: ! Tycker att programmet redan betalat för sig. Dessutom vet jag inte om detta tillvägagångssätt är möjligt med D850:n

Det var inte så farligt och det går rätt snabbt. Och det funkar på D850 :)

Ingen aning, jag har inte provat den kombinationen (än).

Landade i samma slutsats. Faktum är att jag testade tidigare med D800E- huset (med kanske med en annan glugg, jag minns inte) och då var det inga sådana problem. Jag vill dra mig till minnes att detta problemet var inte innan jag uppdaterade programvaran tidigare i år, måhända har det med den saken att göra ! Oaktat vilket, jag mejlade supporten på FoCal och berättade om det inträffade, kanske är det en bugg (i uppdateringen) !?

Låter som en god idé. Det kan ju vara en bugg :)

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...