Jump to content

Martin

Members
 • Content Count

  4456
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  73

Everything posted by Martin

 1. Haha, ja - blev kanske otydligt Ja - det första var svar på ditt - sedan i samma meddelande lade jag in en ny bild. Inte helt pedagogiskt kanske. Missade helt att det var månförmörkelse ikväll, såg den när den var maximal (64% förmörkelse) från min position men det blev inga foton ikväll utan bara att njuta av skådespelet. Synd jag inte hade korn på det innan, då hade jag nog gjort mer av det. Någon annan som var ute?
 2. I bildbehandlingen kan du öka exponeringen ett steg om de är fotograferade i raw (även annars, men bäst i raw). Det går att rädda rätt mycket där. Fråga mig. Men som Rolf säger, bäst blir det med rätt exponerat foto från start. Då har man mest marginaler om man vill ändra något och minst att ändra om man är nöjd som man är
 3. Igår behövde man inte frysa. Fast en långärmad tröja kunde jag haft med mig. Men 14 grader vid lite efter 23 kan man inte klaga på.
 4. Ja, från Svenska sidan och söder om bron. Det vanliga är (tror jag) att folk kör till utsiktsplatsen (blå ring på kartan nedan norr om bron) och det brukar jag göra också. Man får en fin vy från "insidan" av buktningen på bron, eller så går man ner och tar bilder under eller intill bron och får fint stålverk. Men om man antingen går ännu längre från det hållet eller som jag brukar göra, komma från söder och ställa bilen i villaområdet och gå upp längs den röda linjen så kommer man via en fin gångväg till bron där. Där kan man få en lite annan och större vy av bron med fint solnedgångsljus även om solen oftast går ner bortom kullen så att man ser inte själva solnedgången men man får ju färgerna. Vid det röda krysset är en mast och hög höjd - högsta i området - där man också kan stå och få en bra vy över bron/sundet. Bilden är ett skärmklipp från google maps med mitt kluddande på
 5. Fick lite solnedgångsabstinens och drog på vinst och förlust. Hade tänkt frihandsplåtning i skymningen snarare än långexponeringar men det blev lite väl mörkt ändå. Men denna gillade jag ändå.
 6. Kunskap är ingen tung börda att bära - ju mer man lär sig ju mer kan man! Tycker det är snyggt och för min del ser jag inte att den är inklistrad. Jag gick och gick igår, men jag kom inte närmre månen än så här med min 23:a. Månsken över Bunkeflo Strandängar. Där är lite gräs/växtlighet i nederkant och i månspeglingen i vattnet som jag inte riktigt lade märke till i mörkret, som svajar i den långa slutartiden. men så får det vara denna gången /M
 7. Otroligt harmonisk bild. Snyggt!
 8. Sent skall syndaren vakna - grattis i efterskott!
 9. Mäktigt foto på krukorna, riktigt bra. Krukorna i sig samt ampeln väldigt fina också! Bra jobbat!
 10. Mycket trevliga och snygga foton! Trean tycker jag är lite extra bra. Föräldern lägger huvudet lite på sned och verkar lite orolig för om ungen satt i halsen eller inte
 11. Riktigt snyggt hanterat Conny! och som du säger - kul när man under en skjutning upptäcker problem och kan åtgärda!
 12. Tack alla! Ja Todde, de är beskurna men tyvärr har jag ingen med hel båt då jag främst ville få med ytan med fladdrarna. Så här nu när du säger det så skulle såklart hela båten varit med Har ett foto från annan vinkel där (nästan) hela båten är med.
 13. Martin

  Du! Va'?

  Otroligt roligt! Mycket bra!
 14. Duktig fotograf och vettig utrustning, då måste väl förväntan vara ett bra resultat
 15. Grymma foton, som vanligt. 5 och 7 gillas mer. Bra Todde att du fick fart på Rolf
 16. Mycket trevlig start med nya kameran! Grattis till nyförvärvet!
 17. Tack för er allas input... ja, jag anade att det var för bra för att vara helt säkert när jag fick för mig att jag var säker på att jag visste vad jag såg ang kärrhöken men då är vi överens om kärrhök iaf och det är ju alltid något. Vet ungefär var de håller till nu så får se om det kan bli en längre sittning vid det fältet och ha lite flyt med jakten.
 18. Det blev en snabbis i en av mina närmsta marker igårkväll. Kl 20.59 är första fotot i serien taget och 21.22 är sista fotot taget. Naturen levererar så att säga. Det skymde snabbt och min gamla trotjänare och höga ISO är vad den är. 1. Mest för dokumentation och någon kan väl bara bekräfta för mig, brun kärrhök - hona? Ser dem ganska ofta flyga lågt över fälten men har sällan fått möjlighet att fotografera dem och har nog aldrig sett dem så här, sittande på en stolpe likt en ormvråk. 2. Tornfalken ryttlade sin vana trogen intill vägkanten. Mycket nöjd med min Tamron 150-600. Den levererar vad jag hade hoppats! 3. 4. 5. Snygg ovansida har den också. 6. Fast även med 600 mm kan avstånden bli långa, mest för dokumentation att den var där. Ormvråk. 7. Den här är jag inte helt hundra på, men de var minst 4 st. Dovhjort borde det vara. 8. Råbocken avslutade rundan snygg. Satt i bilen och tittade på den i flera minuter och den tittade misstänksamt på mig men stack aldrig. 9. Ok, han den där är nog ofarlig. Jag betar vidare.
 19. Funderade lite på i vilken kategori jag skulle lägga dem, det får väl bli snarare någon form av konstapproach snarare än snygga detaljfoton. Var ute och jagade solnedgången (sent på det) i Kollevik häromdagen, och på vägen hem svischade något förbi mitt huvud. En gång. Två gånger. Massor av gånger. Men de surrade inte som myggor, och det gick snabbare. När jag kom ut på hamnplan och det blev lite ljus så insåg jag: fladdermöss. Massor. Svårt att räkna eller uppskatta men säkert runt 30-50 om det nu räcker. Med fujin och ett fast 23 mm och ingen blixt blev det ju att börja fundera på hur jag skulle försöka fixa detta. Lösningen blev iso runt 6400 och snabba slutartider och medvetet brus och mörkt för att lätta upp i bildbehandlingen. Se det som dokumentationsfoto på att det fanns fladdermöss i hamnen, och att jag nu fått ett sug för hur jag skall försöka ge mig på dem med lite annan utrustning (fast det blir i Malmö och inte Kollevik). 1. Nästan rakt under mig när den flyger ut under bryggan 2. Lågt lågt vid vattenytan och jagandes insekter (svartvitt blev nästan bäst) 3. 4.
 20. Med trumpeter och fanfarer, vi firar hans dag! Hipp Hipp Hurra!
 21. Trevligt möte om än mörker! Snyggt!
×
×
 • Create New...