Jump to content

Rolf

Administrators
 • Content Count

  12020
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  181

Everything posted by Rolf

 1. Tack snälla för dom orden. Klart du skall laga din makroglugg!
 2. Jag har inte räknat exakt men du gissar nog rätt nära sanningen! Och nej jag blir inte förolämpad!
 3. Underbara bilder. Kolis ser verkligen ut att sitta och fundera. Törnskatorna i bild 3 blir dock favoriten.
 4. Trevligt fikasällskap, det var några stycken! Fina bilder rakt igenom. Den blå fjärilen i bild 8 har jag aldrig sett förut.
 5. Hemska djur dom där, fullkomligt opålitliga i bägge ändar! Fin berättande serie och bra fotat.
 6. Tusen tack för dom orden. Tur jag sitter bakom skärmen så ingen ser hur jag rodnar! Dom som bits och sticks kan du behålla även om getingar faktiskt är väldigt fotogeniska. Tack Todde. Du anar inte hur många av dom som gick rakt i papperskorgen för att dom var oskarpa!
 7. Mycket dåligt med insekter här också, man får inte vara kräsen utan ta det som bjuds. Tack Mona, om du gillar dessa så ta gärna en titt i min förra tråd också.
 8. Luftade makrot lite i dag men hittade inte mycket att besvära. Några blomflugor var väl det som fanns förutom någon humla men dom är tråkiga så det blev bara blomflugor. Håll till godo. Blev kanske lite för många bilder... Klicka upp! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.
 9. Verkar ju vara en helt ok plats du står på, fint porträtt!
 10. Jag gillar att människorna framträder som siluetter men hade kanske ökat exponeringen en aning för att försöka få molnen lite ljusare.
 11. Nej då sotar du igen skuggorna. Kameran vet inte vad som är ljust eller mörkt. Den tror att allt är medelgrått med 19% reflektion (tror jag det var) Ljusmäter du då på den mörkaste delen kommer kameran att exponera upp den eftersom den tror att det är medelgrått. Edit. 18% reflektion skall det vara
 12. Ja om du lyckas spotmäta på fågelns lågdager så hade det kunnat funka.
 13. I bland hinner man helt enkelt inte tänka till och ändra inställningarna, så är det ju. En liten framförhållning kan dock vara att ständigt försöka vara medveten om var ljuset kommer ifrån och var motivet kommer att befinna sig. Då kan man i förväg ställa in kameran, men som sagt. I bland hinner man helt enkelt inte.
 14. Problemet med att ljusa upp bilder i efterbehandlingen är att det tillför ganska mycket brus, särskilt om man går över ett steg, därför det är bättre att överexponera i kameran. Du kan gott skryta med din nya AF, den gör sitt jobb med den äran!
 15. Det ser inte mörkt och dunkelt ut, solen strålar över gräset och vattnet. Tyvärr är hägern i motljus och du har inte kompenserat för det, därför ser bilden (hägern) underexponerad ut. Är det mörkt och dunkelt så skall man om man vill naturligtvis återge det så. Du kan kolla mina bäverbilder som finns här någonstans, där är det mörkt och dunkelt skall jag lova.
 16. Tack Sanne. Kungsfiskaren finns nog i Danmark också, den häckar i branta sandbrinkar i närheten av åar och vattendrag där det finns småfisk.
 17. Jag tycker dom är lite mörka i skuggorna. Det kanske inte går att ljusa upp dom mer utan att du bränner högdagrarna och i så fall är det inte mycket att göra, dom är inte så underexponerade att de blir oanvändbara! Jo jag menar att du skulle dra upp exponeringen lite till, om det går. Det bästa är förstås om man överexponerar dom lite redan i kameran, mörkt motiv mot ljus bakgrund du vet... Obs. Att jag sitter med den bärbara i stugan så jag litar inte 100% på skärmens återgivning!
 18. Jag har aldrig varit där, fina bilder!
 19. Som du säger, underexponerade. Ett steg överexponering hade inte skadat, det borde du kunna fixa i efterbehandlingen iofs. även om det är bättre att göra det direkt i kameran.
 20. Verkar som AF gör vad den skall och det med den äran. Nöjd med din nya kamera?
 21. Tack Cope, visst är h*n söt.
×
×
 • Create New...