Jump to content

Strmbrg

Members
 • Content Count

  212
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Strmbrg

 1. Fin diagonal, som syns tydligt i ettan och tvåan.
 2. Den där knipan var festlig!
 3. Nope, Cope. Skokloster.
 4. Häst'n va fin! Sjysst skärpa.
 5. Trean är bra. Fyran också. Där pekar näbben ner mot grenklykan, vilket ser bra ut. I ettan och tvåan kanske man kan försöka dämpa färgerna på bakgrunden.
 6. Med Leicans fasta 28mm-optik (24x36-sensor) så får man ju alltid med lite "miljö" i närbilderna. Den kan ju förvisso suddas ut en hel del med hjälp av 1,7-bländaren, men här är det tydligen f5,0 som valts...
 7. Här är en annan liknande tussilago-tuva precis vid vattnet.
 8. Det har det säkert! Leican har så dålig upplösning att dammkornen inte syns. Skämt å sido, bilen är faktiskt väldigt dammig på den där bilden.
 9. Jag vill inte fundera så mycket på vilken som är bäst. Jag tycker att vi jämför alldeles för mycket numera. Det gäller allt, alltså inte alls bara bilder. Mitt fokus försöker jag lägga på vad som är bra. Trean tycker jag är riktigt bra. Nu är detta inte kritikhörnan, men jag gillar speciellt de blå, diffusa blompunkterna bakom fågeln. Jag skulle dock definitivt försöka få bort det distraherande lövet med någon lämplig metod, samt få fågeln betydligt mer i mitten av bilden med någon lämplig beskärning.
 10. Nä, det är mörkt bröd. Man ska tydligen inte mata fåglar med bröd överhuvudtaget. De fick bara litegrann.
 11. Jag tror att jag hade råkat komma åt skärmen och flyttat fokuspunkten...
 12. Jag tar främst bilder för mig själv. Om andra upplever dem som sevärda så är det bara ett plus! Man kanske kan se min inställning lite såhär: Det finns populär musik och det finns betydligt mycket mindre populär musik. Samma sak med exempelvis litteratur och en himskans massa annat. Men populariteten visar inget annat än hur många som uppskattar en viss sak. Eller i värsta fall så visar det bara hur många som inte söker efter alternativ... Jag bryr mig aldrig om vad som är populärt, eller hur mycket "likes" jag kan få. "Likes" uppskattar jag självklart, men jag funderar nog ALDRIG på hur jag skall göra mina bilder för att maximera "likesen". Du skriver: "...den upplevelse jag hade vid tillfället när jag tog bilden..." Jag funkar nog inte alls så. För mig är det snarare så att jag ser något som jag ser en möjlighet i. Dvs - vad kan jag göra med det där? Ofta ser jag något - som jag tar en bild av - men som bara är ett råämne. Dvs något som måste beskäras och fixas en hel del med för att - förhoppningsvis - få till det där som jag såg en möjlighet att göra.
 13. Jättefina bilder! Särskilt den där fågeln sitter i en "ram" av grenar. De två översta bilderna har en i mitt tycke för grötig bakgrund. Den där med "grenramen" är lite rörig den också, men där är rörigheten snarast ett plus.
 14. Ja, jag tänker nog främst väldigt självständigt när jag tar bilder. Låter mig inte påverkas av tankar på hur omtyckt en bild skulle bli om jag gör si eller så. Ej heller vill jag ta till mig av andra fotografers sätt att fotografera. Det skulle ju bara leda till likriktning. Det betyder självklart INTE att jag inte vill titta på andras bilder. Men att göra det är en HELT annan sak än att påverkas. Jag vill - vad jag vet - inte förmedla så speciellt mycket alls egentligen. Dvs inget underförstått "budskap" är med i mina bilder. Sådant är antingen för avancerat för mig eller helt enkelt lite för pretentiöst för min del.
 15. Strmbrg

  Hamnen i Lerhamn!

  Jag brukar använda beskärning i syfte att eliminera distraktioner. Ibland måste jag beskära så att bildformen blir ganska okonventionell. Men då får den bli det. I tvåan tycker jag att du fått till det ganska bra, eftersom blicken blir betydligt lugnare, jag förmodar att det är just lugn som skall kännas i den här bilden. Dock skulle jag prova att sudda bort lite saker som jag tycker stör mer än tillför. Kanske att den myckna himlen ska kapas en del dessutom. En annan variant är att utnyttja fyren (är det väl?) och ljusa upp dess sken. Det blir en fin linje mellan stenpiren och fyren. PS Ny har jag ju redigerat bilden i ett väldigt lågupplöst skick. Inte minst fyren går säkert att få till betydligt bättre i originalet än det här kluddiga försöket. PPS Det är intressant att se hur en bild blir i spegelvänt skick. Nu går min blick från fyren och inte till den, och bilden blir (åtminstone för mig) jobbig att se på.
 16. Tack för synpunkterna. Jag har förstått att många tycker att jag ofta gör lite väl mörka bilder. Jag gillar det så, för det mesta. Den här bilden var ljusare i original.
×
×
 • Create New...