Jump to content

Mr.T

Members
 • Content Count

  1553
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  53

Everything posted by Mr.T

 1. Tänkte spontant att björken har väl inte slagit ut ännu i Danmark ? Klimatförändringar !? Oaktat vilket så är det en vacker bild på ett motiv som så vanligt tas för givet (på våren), men i denna tid på året så ser (åtminstone) jag på Björkens hänge med andra ögon än när dom faktiskt slår ut. Kanske är man blind på våren, fullt upptagen av att njuta av solens ankomst !?
 2. Som redan nämnts vinner även Domherrarna mitt hjärta, där bilden på hanen får guldmedaljen på grund av de vackra färgerna. Bilden på Domherrshonan vinner i kategorin komposition och priset för den roligaste bilden går till Korparna. Hur har du lyckats med att få Korparna så nära, och dom måste ha stått stilla väldigt länge för att det skulle kunnat samlas en massa snö på dom, eller !? Edit; Ser att Korparna inte lever, nä .
 3. Kan ju kort nämna att FoCal har kommit med en uppdatering (för en vecka sedan), och i den uppdateringen har dom lagt till en möjlighet att testa VR (hur effektiv den egentligen är), plus en hel del annat. Just saying, (Ulf ).
 4. Det var ju väl att vi inte pratar om varandra. Du tar det i din egen takt, som sagt... Det man inte vet har man inte ont av .
 5. Får nog hålla med i detta påstående...
 6. Jo, jag tror nog att jag uppfattade det så, men i det specifika fallet är avståndet inte avgörande (om jag har förstått det rätt) i o m att du lägger in det uppmätta vädret i kamerahuset när du kalibrerar Nikongluggar, till skillnad mot Tamrongluggarna, där du lägger in det uppmätta värdet i gluggens ICU. M a ord så går det nog bra att låta programmet bestämma om det uppmätta avståndet till testkartan är korrekt när du skall kalibrera Nikongluggarna, s a s. Då förstår vi varandra på den här punkten . Antar att var och en gör vad som är bäst för en själv utifrån de egna ekonomiska förutsättningarna, så det är väl varken rätt eller fel att göra som du gjort, åtminstone är det inte min sak att döma i det. Det får hon som sitter i andra änden av soffan göra . När jag läser det kursiva kan jag inte låta bli och tänka för mig själv; Vad vacker kärleken är .
 7. Kan ju berätta att jag hade inte köpt programmet ö h t om jag inte bedömt att det var värt pengarna, och då skall du ha i bakhuvudet att jag är snållänning (inte att förväxla med smålänning, m a ord) , om det kan vara till någon hjälp...
 8. Jaja, bara inget hänt henne, så är jag nöjd.
 9. Aha, tack för det Sanne ! Bra att veta att inget hänt henne i vart fall, och det var det som var anledningen till min undran. Tack än en gång Sanne !
 10. Mr.T duger gott, Sanne !
 11. Så underbart stämningsfullt och underbara korsvirkeshus !
 12. Ja, vad har Mona tagit vägen !? Hon var ju hyperaktiv här på Xponerat och nu har hon varit borta ganska länge. Någon som vet !?
 13. Vad det gäller avstånd för fasta gluggar, tror jag man kan använda sig av det avstånd som programmet tycker är lagom. Som du säkert upptäckt så talar programmet om när avståndet är lämpligt, men med det sagt så vill jag minnas att just 50X brännvidden är en rekommendation som dykt upp i resonemanget. Om vi nu håller os till diskussionen avseende kalibrering av Tamrongluggar (vilket är det som är aktuellt i mitt fall), så får man då upp en tabell när man kopplar respektive glugg till TAP-IN konsolen, på datorn och det är de värderna (avstånd och brännvidd) som jag har för avsikt att använda mig av, när jag väl kommer igång med kalibrerandet av mina gluggar. Ja, jag ser också fram emot det, när jag väl kommer igång. Mitt problem som ligger i vägen för att komma igång är bristen på lämplig ljuskälla. Snålänningen i mig gillar inte att spendera flera hundra kr på en Halogenlampa bara för att kalibrera, men jag jobbar på en lösning. En annan lägger ju inte ut flera lusentappar på en belysning även om den går (är avsedd för), att använda i andra sammanhang än i just detta.
 14. Jaja. Tror du kan bättre än du själv tycker, men s*it samma. Det gör det säkert. Om dom som utvecklat optiken inte kan svara på frågan, vem kan då göra det 🤔 !?
 15. Kanske inte så konstigt egentligen, Reikan är ju ett företag som utvecklar mjukvara, inte optik 😉. Aha, min tanke var att du skulle kontakta Tamron direkt i Japan. Tanken var att du skulle få möjligheten att öva dig lite på engelskan, för du tror väl inte att jag har lärt mig engelskan bara genom skolan !? Faktum är att jag har lärt mig det mesta av min engelska genom att använda språket i olika sammanhang sedan jag var ung. Övning ger färdighet och det gäller alla, även dig 😉. Det ser vi fram emot .
 16. Ibland är glömskan en välsignelse 😉. Har då skummat igenom de länkarna jag fick bifogat från Reikan för att se om jag kunde hitta ett tydligt svar på frågeställningen; Vilket avstånd skall man fokusera på, för att kalibrera vid oändlighet och det jag kunde läsa ut från de svar som är kopplade till frågeställningen (tidigare), är att det var det ingen som kunde svara på det. För att finna ett svar på den frågan, föreslogs att man kontaktade tillverkaren (i vårt fall Tamron, i trådarna diskuterade man Sigma, men det borde inte utgöra någon praktisk skillnad), för att få svar på frågan; Vilket avstånd skall man fokusera på, för att kalibrera vid oändlighet och det blir också mitt svar till dig; Jag föreslår att du (inte jag) kontaktar Tamron och frågar dom hur/var man skall sätta fokus för att kalibrera gluggarna vid oändlighet, och när du fått svar på den frågan, återkommer du och redovisar resultatet .
 17. Vill dra mig till minnes att vi snuddat vid denna frågeställning tidigare. Jag har varit i kontakt med en av utvecklarna av programmet och tagit upp detta. Fick ett antal länkar som behandlar ämnet, så väl som hur man bör kalibrera Tamrongluggar mha konsolen, återkommer när jag fördjupat mig i ämnet.
 18. Tycker mig nog skönja en strimma av hopp i slutet av tunneln, men jag kan ha fel, det har jag haft förr, tro't eller ej . Ja, det vore ju märkligt om programmet i datorn kunde alternera inställningarna i gluggen, då programmet till TAP-in konsolen inte kommunicerar med FoCal 🤔. Bravo 👏👏👏 ! Då förstår du också (om vi håller oss till zommgluggar) att detta förfarande gäller vid varje brännviddsinställning (på just zoomobjektiv). Vilka dessa förutbestämda brännvidder är kan du få fram genom att koppla gluggen till TAP-in konsolen och sedan ta ett skärmklipp, för framtida referens .
 19. Det finns hopp (även om det är litet 😜). Inte nödvändigtvis egentligen, det räcker med att du matar in det slutgiltiga resultatet som FoCal kommer fram till. Då nollställer ju du de tidigare värderna som du redan matat in, samtidigt. Men du gör naturligtvis vad som är bäst, för dig själv 😊. Bravo 👏👏👏 ! För att vara övertydlig; Kameran skall vara nollställd när du börjar kalibrera med FoCal.
 20. Ok, nu förstår jag vad du menar. Nej, du skall inte mata in varje värde programmet säger till dig att mata in i huset i gluggen. De värdena använder programmet bara för att mäta och bestämma vilken justering som skall vara den slutgiltiga, i kamerahuset och det är bara det slutgiltiga värdet som skall användas när du har pluggat in konsollen. Programmet säger till när det är färdigt och vilket värde som är det slutgiltiga 😊👍. Hoppas det blev begripligt för dig 🤔.
 21. För mig är det enkelt (som har fyra (4)) Tamrongluggar, jag kommer att ställa in justeringen i resp. glugg. Sedan hur jag tänker vad det gäller med att skifta från hus till TAP-in konsollen. Inte så svårt egentligen. Det blir till att kalibrera i vart och ett av avstånden och brännvidder genom hela gluggen och spara respektive värde. (I o m att du köpte PRO-versionen, precis som mig, kan du få programmet att spara det uppmätta värdet i en PDF- fil). När alla mätningarna är utförda, är det bara att gå in och titta på vilket resultat man fick vid varje fokusavstånd och brännvidd och mata in dom samtidigt. Dvs, att göra alla mätningar på en gång och när det är klart, föra över resultatet till gluggen, alla på en gång. Tror det blir enklast så.
×
×
 • Create New...