Jump to content

Mr.T

Members
 • Content Count

  939
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  34

Everything posted by Mr.T

 1. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Det kom inte som en överraskning, i a f !?
 2. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Du får borra i det, så vi får ett svar på gåtan .
 3. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Ja , när du säger det så. Kanske har japanerna sneglat på gäddans anatomi när dom designade detta tåget, gäddan är ju strömlinjeformad av uppenbar anledning .
 4. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Det kan nog stämma. Jag skall inte klaga, men om sanningen ska fram, börjar jag bli sliten. Det tar på krafterna att byta adress var annan, var tredje dag, men visst är det en fantastisk upplevelse ! Det är så många intryck att ta in, så jag tror jag behöver komma hem till vardagen igen, för att till fullo förstå vad det är jag genomfört. Hemresa är den 14 Juni, och jag ser faktiskt fram emot att få komma hem igen, lagom till sommaren . Inte minst i ljuset av att jag börjar få ont i benen. Som jag nämnde, blir det åtskilliga km som tillryggaläggs varje dag, och snittet ligger nog en bit över milen. Som längst har jag nog gått 25 km på en dag, och då var jag trött, kan jag lova. Oaktat hur mycket man lever i förnekelse, kan man konstatera att kroppen är inte 25 år längre. Om jag sträcker lite på mig, når jag väl en 183 cm över havet i strumplästen, och visst är de flesta Japaner kortare än så, men det finns dom som är betydligt längre än mig, även om dom är sällsynta. Men, snittet ligger nog en liten bit under mig, skulle jag tro. Ja, här i Japan händer det inte mycket. Och människorna är så otroligt vänliga och ärliga, samt att det är otroligt rent, nära på lika rent som det är i Singapore. Jag kan utan tvekan och med varm hand rekommendera alla att åka till japan (om möjligheten skulle dyka upp), det är ett fantastiskt land att resa i. Och, det är inte så himla dyrt som man vill göra gällande. Jag tror att man kan klara sig på en 5-hundring (om dagen) om man bor på hostels (dormitories) och äter billigt. Mycket nudlar blir det, men man få en mättande måltid för en 100-ring.
 5. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Ja, det har jag sett på tuben, och nej, mig veterligen är dom kvar , men jag brukar sällan åka tunnelbana vid just rusningstid, då jag för det mesta ligger och sover (eller håller på och förbereda mig för dagens prövningar) vid morgonrusningen, och vid eftermiddagsrusningen är jag säkert ute och knallar omkring på gatorna. Många km blir det om dagen, kan jag lova, det känns i benen och då inte minst i knäna.
 6. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Absolut inte trångt ! Kanske kan lägga upp en bild tagen inifrån tåget vid ett senare tillfälle. Sedan vet jag inte vad "påskjutarna" är för något. Jo, dom är inte pinfärska. Just nu håller dom på och provar ut tåg (och räls) för ännu högre hastigheter, ~ 400 km/h. Ja jösses . Känner också igen TGV från tågluffartiden, det skulle vara någonting alldeles extra, vill jag dra mig till minnes. Men jag har ingen egen erfarenhet av TGV.
 7. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Tänkte att ni är nyfikna på hur dessa tåg ser ut som når dessa hissnande hastigheter, så jag grävde fram en bild ur arkivet. Kraftigt beskuren och redigerad RAW-fil från mobilen; Som synes är begreppet "bullet train" inte helt taget ur luften.
 8. Mr.T

  Jameson Distillery

  Instämmer reservationslöst, jättefina dokumentära bilder, Jens. keep up a good work !
 9. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Tänkte bjuda på ett skärmklipp som jag tagit med mobilen idag, så det håller sig inom trådämnet. Befinner mig i skrivandets stund på Hokkaido som jag tidigare nämnde att jag skulle åka till. Som jag brukar göra när jag åker längre sträckor blev det en tur med bl. a Shinkansen (bullettrain), och visst gör det skäl för namnet, observera maxhastighet; Det går som tåget, skulle man kunna säga. SJ har en del att lära, då punktligheten är på sekunden, (för det mesta).
 10. Mr.T

  Sushibuffén. Den minnesvärda

  Sushi är inte fel .
 11. Mr.T

  Råbock försök II

  Självklart ! Trodde du förstod det när jag skrev det med blinken i ögat 😉.
 12. = Längre exponeringstid.
 13. Mr.T

  Råbock försök II

  Precis ! Vilda djur och fåglar har gärna ett visst avstånd till människor, för att dom skall känna sig bekväma med mänsklig närvaro. Sedan finns det ju alltid undantag från regeln också. Ta exempelvis dessa hjortar; Det är väl ingen som på fullaste allvar tror att dessa är frilevande och vilda !? Men så är det faktiskt, det är bara det att dom är så osannolikt vana vid människor (som dessutom matar dom med speciella hjortkex, som man kan köpa för en tia), att dom har förlorat sin naturliga respekt för människan. Men, när solen är på väg ner, drar dom sig in i skogen, för att återkomma nästa dag. Men jag håller med dig i vad du skriver Cope (och det är väl tur att någon är motvalls, annars hade ju tråden dött, och det vore ju synd ), bägge metoderna har sina för - och nackdelar. Men är det inte så, att vi oftast försöker komma så nära som möjligt, d v s, även närmare än tio meter !?
 14. Mr.T

  Råbock försök II

  Det var ju skönt att höra, så det inte uppfattas att jag sitter här och fabulerar.
 15. Mr.T

  Råbock försök II

  Varför begränsa sig till +10 meter !? Tänk om du kommer närmare och missar, bara för att gluggen inte kan fokusera. Nä, använd dig av närgränsen, störst bländaren (vilken inte är" liten" på din glugg, inte minst i fullt utzoomat läge och auto-iso, så skall du se att du kommer hem med fler träffar än missar. Och återigen; Fokus ALLTID på det närmaste ögat (eller i förekommande fall, ögonen) om du fotar levande varelser (djur och människor). Sitter inte fokus på ögonen är bilden värdelös, oavsett hur teckniskt bra den är i övrigt.
 16. Angående att din Nikon D610 skulle vara för gammal, läs detta och se vilket kamerahus han använde ;);

  https://www.fotosidan.se/cldoc/halla-dar/han-fangade-det-sallsynta-pa-bild.htm

  1. ToddeSwe

   ToddeSwe

   Tack nu blir jag glad att det är jag som är "felet" :)

    

 17. Mr.T

  Råbock försök II

  En sak till Todde. När du fotograferar levande djur eller insekter; fokus ALLTID på det närmsta ögat ! Om du inte har fokus på det närmsta ögat (eller ögonen, i förekommande fall), spelar det ingen roll hur bra bilden är i övrigt, den är tämligen värdelös ändå.
 18. Mr.T

  Råbock försök II

  Självklart ! Tack för påpekandet, Ulf !
 19. Mr.T

  Råbock försök II

  Vill bara göra ett förtydligande vad det gäller skärpedjup och bländarval. Man kan få ett stort skärpedjup även med en stor bländare, det som utöver bländarstorlek som spelar roll vad det gäller skärpedjupet är också fokusavståndet till motivet. T ex, kan du få ett stort skärpedjup med en stor bländare om du fokuserar på ett lite större avstånd, men om du fokuserar med samma bländare på ett kort avstånd (ex.vis makro), då blir skärpedjupet i det närmaste obefintligt ! Sedan vill jag kort inflika att de flesta objektiv presterar bäst vad det gäller optisk prestanda någonstans mellan f:4 och f:11. Går du över f:11 börjar diffraktion göra sig påmind och det går inte att påverka, då det är tämligen svårt att bryta eller kringgå de fysiska lagarna. Avslutningsvis; Varför ställer du inte kameran på auto-iso ? Då kan du ställa in en slutartid som du tycker är tillräckligt snabb för att du skall få skarpa bilder, justerar bländaren efter vilket resultat du vill uppnå vad det gäller skärpedjup (och i ditt fall tror jag att maxbländare duger gott, inte minst om du zoomat, för den gluggen du har, är väl inte så ljusstark !?) och sedan väljer kameran iso utifrån dina val, så att bilden blir korrekt exponerad. Att felkällan skulle vara att kameran är gammal håller jag som uteslutet, min är 7 år och den kommer nog att leverera fullt tillräckligt inom överskådlig tid. Nä, personligen tror jag att felkällan beror på s*it bakom spakarna och det är nog där man skall söka en lösning på de problem du beskriver i första hand. Det finns en tumregel som gällde på den analoga tiden; Samma slutartid som utdraget (brännvidden) på gluggen. Det vill i ditt fall säga 1/500 sekund (eller högre) om du har zommat ut till 500 mm. Dessutom gällde den regeln mer på den analoga tiden. Med de moderna kamerorna och de högupplösta sensorerna vi har idag, så gäller inte den tumregeln längre, utan man skall (kanske) helst ha 1 1/2 gånger brännvidden i slutartid. T ex; om zoommen är på 500 mm, så skall du ha en slutartid på minst 1/750 sekund (eller kortare). Om du utgår från dessa resonemang som jag beskrivit ovan, skall du se att du kommer hem med fler träffar än missar framöver, men som sagt, prova med auto-iso och om det är ett långt avstånd till motivet (10 m eller mer), kör på full bländaröppning. Och, öva, öva och öva. Och ännu mer, öva. Lycka till !
 20. Mr.T

  Jeanette heter jag....

  Jag tar tillfället i akt och önskar dig välkommen hit, trevligt med nya profiler som kanske rör om lite i grytan. Ser fram emot vad du har att visa oss vad det gäller det fotografiska. Än en gång; Välkommen hit, hoppas att du skall trivas !
 21. Mr.T

  GRATTIS MONA!

  Pfff, 50. Knappt torr bakom öronen, ju. Själv passerade jag 50 för längesedan.... Grattis i vart fall.
 22. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Som sagt, roligt med uppskattning, Jens (a k a "mannen från vildmarkerna"). Och jag delar helt din uppfattning om Snapseed. Ett ytterst kompetent program för mobilen, roligt (och enkelt) att använda sig av när man inte orkar sitta med (eller plocka fram) datorn. Dessutom är det väldigt prisvärt, med tanke på vad man får betala . Nu är jag så sakteligen på väg mot Hokkaido vilket är den nordligaste delen av Japan. Där skall det finnas en del intressanta landskap och jag hoppas att jag kan ta någon eller några bilder att dela med mig av när jag väl är där, under förutsättning att det inte är för jävligt väder. Jag beräknar att vara där om ~ 2 veckor, det finns ju lite emellan Hokkaido och där jag befinner mig nu, som måste avverkas. Resan närmar sig så sakteligen slutet och den 14 Juni sitter jag på ett plan på väg hem. Men, först Hokkaido.
 23. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Roligt att det uppskattas, Ulf. Det uppmuntrar till att dela med sig ytterligare.
 24. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Roligt att du uppskattar mina enkla alster, Rolf. Får väl se om jag kan gräva fram några bilder från Nepal vad det lider, där är landskapen än mer imponerande i mitt tycke.
×