Jump to content

Mr.T

Members
 • Content Count

  1070
 • Joined

 • Days Won

  36

Everything posted by Mr.T

 1. Ja, alltså, vad jag har kunnat utläsa om dessa kameror (och då inte minst i förhållande till dess storlek), är dom synnerligen kompetenta, det är ju en sak som är säker. Problemet som kvarstår är att bestämma sig för vilken utgåva (av de senare) som kan bli aktuell (men å andra sidan har jag ingen som helst brådska, så kanske det hinner komma ut ytterligare en modelluppdatering innan jag bestämt mig). De pengar jag nu får tillbaka för min havererade Nikon1 AW 1, bränner ju inte hål i fickan på mig så att säga, och i ljuset av hur lite jag använder den (dyrköpta) utrustningen jag redan har, är det kanske bäst att skynda långsamt (?)
 2. Har då laddat ner och installerat både DT och RT. Håller på att utforska och jämföra dessa programvaror lite och det som slog mig efter att ha öppnat upp RT är att det programmet förefaller vara mer användarvänligt än DT, åtminstone om man kommer från Lr, då det påminner mycket om Lr i de grundläggande panelerna. Jag får helt enkelt utforska vilket som passar mig bäst parallellt med att jag kör Lr, (som jag ändå har haft några år). Nu har jag RT, DT, Gimp, Lr, CNX2, CNX-D och Wiev NX-i till mitt förfogande, så jag tror att jag kommer att klara mig inom överskådlig tid . Skälet till varför jag valde att (på sikt) gå över till RT och /eller DT är därför att om det blir aktuellt med att ersätta min numera havererade icke så vattentäta vattentäta Nikon1 AW1 (som jag f ö fått löfte om full kompensation från återförsäljaren) att införskaffa en annan kompaktkamera (dock inte en "vattentät" ), så kanske det inte finns stöd för de bildfiler den tänkta kameran levererar i min nuvarande upplaga av fristående Lr (Lr 6.14). Skall sanningen fram, stod valet då det var aktuellt med inköp, mellan denna Nikon1 AW1 och en Sony Cybershot RX100, där utfallet föll på Nikon, med känt resultat. Eftersom jag nu får tillbaka pengarna för den kameran samt undersökningsavgiften som tillsammans nästan uppgår till vad en Sony Cybershot RX100 av senaste snitt kostar på den internationella (läs:Irland) marknaden, ligger det nära till hands att jag kanske köper just en sådan, men eftersom jag inte vet om Lr 6.14 (fristående) kan hantera de RAW-filer denna kameran levererar, ville jag bekanta mig med något program som inte har detta prenumerationsupplägget som Adobe introducerat (och vilket jag vägrar hoppa på), så ville jag utforska gratisvarianterna och jag kan konstatera att dessa program (DT, RT och Gimp) täcker mina behov med råge. Nu finns det en del modeller av nämnda kamera (Sony) att välja på (I-VII), där de förstnämnda går bort (naturligtvis). De som för mitt vidkommande kan vara intressanta, är modell VA, och V, VI och VII. Vilken det blir (och om det nu blir någon inom den närmsta tiden, det står skrivet i stjärnorna), är en sak säker; Jag önskar ha tillgång till en kamera (utöver den som finns i mobilen) som jag med enkelhet kan ha med mig i fickan varthän jag än går, 24/7.
 3. En sådan hade jag gärna fått se IRL, faktiskt.
 4. Själv tycker jag att han är en jäkel på att fota, vad det än är som dyker upp i sökaren på hans kamera. Till skillnad från mig, m a ord.
 5. Du skall nog vänta med att använda kamonätet tills dess att du kommit ut ur bilen. -Just saying-
 6. Mr.T

  i skogen

  Jaha, där ser man. Vanlig !? Hm, Jag har aldrig sett den förut i vart fall, och oräkneliga är de gånger jag befunnit mig i skog och mark.
 7. Mr.T

  i skogen

  Fy f***n vad äcklig ! " Övrigt: I Kina anses larverna vara goda att äta. " Åh fy f****n !
 8. Mr.T

  i skogen

  Visst f*n var det rätt ! Kolla på Wikipedia hur stor den är, huuuva och fy f***n ! Hur hittade du den i Google !? Det står i Wikipedia att den kan nypa till rejält och det betvivlar jag inte för ett ögonblick . Herr Kantarell går det däremot inte att ta miste på;
 9. Mr.T

  i skogen

  Jag var också ute i spenaten idag, med förhoppningen att komma hem med någonting matnyttigt. Det stannade vid en förhoppning. I vart fall som helst så hittade jag denna krabaten i grönsakslandet och min fråga är ; Vad blir det av den när den blir stor ? Jag uppskattar längden till ~ 10 cm när den är utsträckt i sin fulla längd, och tjock ungefär som ett finger (naturligtvis beroende på vems hand fingret sitter, men ni förstår ). Någon som vet !? Jag har mig veterligen aldrig sett någonting sådant tidigare i livet. Är det måhända en alien !?
 10. Så upplever jag det också, men Ps och Lr tar ju sin tid i anspråk för att lära sig. Inte minst Ps. Delat din uppfattning i detta. Eftersom Lr har sina begränsningar och det inte kommer några fler uppdateringar (om man inte kör prenumerationsvarianten, förstås), så upplever åtminstone jag att det är lika bra och växla över till något av ovanstående (om inte till allihopa !?). Ja, om man kör med Olympus kamera och tycker att det fungerar, varför inte !? Men för oss som inte kan använda Olympus Workspace, kan ju de ovan vara alternativ, till Lr och Ps.
 11. Det är så jag uppfattat det i a f. Men det är bäst att ni som är intresserade av dessa program sätter er in i de själva, så att jag inte sitter här och kommer med påståenden som det senare visar sig, inte stämma överens med verkligheten, för då vet jag vem det är som får det hett mellan öronen .
 12. Jag förstår. Kanske bäst att koncentrera sig på DT då, eller !?
 13. Hej Rolf ! Nej, jag har aldrig upplevt ett behov av att sätta mig in i dessa program tidigare, men eftersom Lr (vilket jag f n använder) har sina begränsningar (även om det är ett synnerligen kompetent program) så kan man inte göra avancerade bildmanipulationer, (som fotomontage t ex), men det kan man göra med Gimp (om jag förstått saken rätt). Dessutom lirar DT och Gimp tillsammans, så tillvida att DT är RAW-konverteraren och Gimp är (motsvarande) Ps. Och precis som du säger; Gratis är gott och som jag redan påtalat, det kommer hela tiden nya uppdateringar som dessutom är kostnadsfria. Jag har precis börjat bekanta mig med DT, och den slutsatsen jag kan dra, är att det är vida överlägset Lr (den fristående versionen vill jag vara tydlig med att nämna, jag har den senaste versionen, Lr 6.14). Så jag kommer nog att gå över till DT och Gimp vad det lider. Att det fanns ett program som heter Rawtherapee, det kände jag till sedan tidigare, men det jag hade på tungan (faktiskt) igår var DT, så jag laddade det ner, och jag kan konstatera att jag inte är missnöjd, så jag kommer nog att koncentrera mig på det, då det är väldigt kompetent som sagt. Och som tidigare nämnts, är det kompatibelt med Gimp. Hur rawtherapee också är kompatibelt med Gimp eller inte, det vet jag inget om. Jag uppdaterade mitt första inlägg med en introduktion till DT, där det är en kille som berättar hur man (kan) använda DT, och återigen; Det räcker för mig, med god marginal.
 14. Tänkte tipsa om några gratisprogram som utmanar Ps och Lr och vilka är synnerligen kompetenta; https://www.darktable.org Och Gimp; https://www.gimp.org/ Där den senare (Gimp) är att betrakta som motsvarighet till Ps (om än inte lika kraftfullt, måhända), men sannolikt tillräckligt kompetent för oss som hänger här. Det bästa med dessa program är ju att dom dessutom kostar gratis. Det sämsta är att man måste ha någon form av grundläggande kunskap i engelska (för att man skall kunna göra det något sånär begripligt för sig själv). Gimp kommer i en svensk version, (men manualen är på engelska). Kan även berätta om ett annat gratisprogram som används för att sätta samman panoramor; Hugin. Dessa program kommer dessutom med uppdateringar mellan varven, så kompetensen till vad dom går att använda till, ökar hela tiden. Om vi håller oss till DT, så håller jag på att bekanta mig med det så smått och jag kan konstatera att det duger åtminstone för mina behov med råge. Faktum är att jag funderar på att gå över helt och hållet till DT och Gimp, då uppdateringarna som sagt är kostnadsfria, så väl som själva programvaran i sig. Länkar till några videoklipp som beskriver respektive program, så att ni själva kan bilda er en uppfattning; En introduktion till DT. Och en mer avancerad kurs i DT (som dessutom inte innehåller någon beskrivande kommentatorsröst); Darktable. Här även Gimp samt Hugin. Med förhoppning om att det kommer till användning...
 15. En liten kommentar till detta med lenspen i allmänhet. Jag själv köpte (och har använt dylikt) sedan ett par år tillbaka och tyckt att det var en bra lösning på (bl.a) det problem som beskrivs ovan. Men sedan jag tittade på ett klipp av "the angry photographer" (vilket jag vanligtvis inte gör), har jag delvis kommit på andra tankar. Varför !? Därför om man använder just den runda delen (som beskrivs ovan) alldeles för generöst, riskerar man att skada beläggningen på filtret, och det är ju mindre bra. Vad som kan hända om man använder den delen direkt på det främre (eller bakre) linselementet, kan ju var och en räkna ut . Däremot tycker jag att penseln i kombination med gummiblåsan är ganska bra. Just saying...
 16. Självklart, Todde ! Vad jag avsåg var att det var tur att du tog med dig din Nikon vid detta tillfälle, och inte bara vara utrustad med mobilen (som jag vanligtvis är), det var det jag menade och ingenting annat, fatttaruväl lr !? Får se hur vädret kommer att utveckla sig över helgen, kanske blir det en litet tripp för mitt vidkommande, om andan faller på.
 17. Den bästa kameran är den man (alltid) har med sig. Och i mitt fall är det mobilen 😮.
 18. Jag kan som jämförelse nämna att jag har ett rinnande vattendrag ~ 10 minuters promenad från min bostad. Där har jag sprungit till och från sedan jag var en tvärhand hög, på jakt efter den havsvandrande öringen (som framförallt återfinns under höst, har det visat sig), och under alla dessa år har jag (vad jag kan dra mig till minnes), sett kungsfiskaren 2 (två) ggr. Det sätter saken i perspektiv, om man säger så. Nu har förvisso Rolf haft vänligheten att avslöja var den kan återfinnas i närområdet, men dessförinnan var utsikterna att få se en ganska små (i närområdet), kan jag konstatera. Det är bara till att gratulera !
 19. Det var ju en jävligt fin bild, Todde !
 20. Roligt att du uppskattar den . Det är väl just därför som de anses vara bra porträttobjektiv, även om man i de flesta fall förordar ett längre objektiv för porträtt, typ 100 mm (eller strax däröver), så att man får lite avstånd till modellen. Ett 100 mm objektiv ger ju samma bildvinkel som ett 50 mm objektiv, om man ökar avståndet till det dubbla till objektet man tänker fotografera, (om jag inte fått det hela om bakfoten). Nackdelen med detta resonemang blir däremot att med längre avstånd till objektet blir konsekvensen ett större skärpedjup (under förutsättning att man använder samma bländaröppning, eller bländare om man hellre vill). Ofta vill man ju isolera modellen (om vi talar om porträttfoto), från bakgrunden. I det sammanhanget kan ett 50 mm (eller t o m ett 35 mm) objektiv vara lämpligt att använda som porträttobjektiv. Jag är av samma uppfattning, har det visat sig. Av de 4 (fyra) fasta gluggar jag har i min väska (15, 28, 50 och 100 mm) är det faktiskt 28:an som används mest, då mitt huvudsakliga intresse inom det fotografiska är (tyvärr) ganska starkt begränsat till landskapsfoto. Hade jag haft den kunskap jag har nu, när jag köpte mina fotoprylar, utesluter jag inte att objektivuppsättningen hade sett annorlunda ut, men nu är det försent och jag är inte av den typen som köper och säljer (utifall att det inte framgått tidigare), utan det jag nu har, lär nog följa med "until the bitter end" om inget oförutsett inträffar. Däremot utesluter jag inte att det kan bli aktuellt med komplettering, men det står skrivet i stjärnorna, inte minst i ljuset av hur lite jag använder det jag redan har.
 21. Ett ~ 50 mm objektiv är förvisso en utmärkt porträttglugg, om man skall tro expertisen. Sedan duger den till annat också. Denna bilden är tagen med ett 50 mm makro-objektiv på ett FF kamerahus. Hur väl jag lyckats överlåter jag till andra att bedöma. Nolhaga slott, Alingsås;
 22. Mr.T

  Gränna med omnejd!

  Jaså ! Hur kom du fram till den slutsatsen !?
 23. Mr.T

  Gränna med omnejd!

  Samma här. Skulle se fram emot att få träffa Cope, vi har en del gemensamma intressen att diskutera !
 24. Mr.T

  Platypod!

  Thanx mate !
×
×
 • Create New...