Jump to content

Mr.T

Members
 • Content Count

  723
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

Mr.T last won the day on Januari 11

Mr.T had the most liked content!

About Mr.T

 • Rank
  Avancerad Medlem

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Gôteborg
 • Interests
  Omfattande.

Recent Profile Visitors

2459 profile views
 1. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Alltid trevligt med uppskattning. Jag kan säkert hitta tid att redigera lite fler bilder jag tagit, vad det lider. Har några fler med exotidks livsformer. Det kommer säkert någon tråkig transportsträcka framöver, som jag kan använda till att välja ut och redigera några bilder. Minst sagt; https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Deltakrokodil 😲 !
 2. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Hade tänk att lägga upp lite bilder tagna (och redigerade) i mobilen (snapseed), ett ingrepp jag sällan gör med mina mobilbilder, men det går att ta RAW-bilder med mobilen och redigera dom med nämnda programvara, så varför inte göra ett försök ? På grund av en nästan icke-existerande internet-uppkoppling där jag är nu, så går det lååååååååångsamt, om ö h t alls. I vart fall som helst har jag lyckats ladda upp några bilder som jag härmed bjuder på. Den första är en vinkarkrabba och den andra en slamkrypare. För er som inte vet vad en slamkrypare är för något, kan jag berätta att det är en amfibiefisk, alltså en fisk som kan leva på land, såväl som i vatten. Vinkarkrabba; Slamkrypare; Jag hade gärna sett att jag hade fått en profilbild på slamkryparen, men jag tror inte att den hade väntat kvar tills dess att jag kommit ner i nivå och dessutom kände jag inte för att krypa omkring på alla fyra i gyttjan. Slamkryparens ögon har en ganska speciell placering på huvudet (jag vet inte om det framgår av bilden), ögonen är placerade ovan huvudet. Det som är förtjänsten med detta är att när fisken ligger i ytspänningen på vattenytan, kan den se ovan och under vattnet samridigt 😄. Ja jösses, naturen är oslagbar ! Ytterligare en bild, denna gång på en eremitkräfta. Jag förvånade mig över att dom kunde leva i det grunda vattnet som är i pölen, då vattnet blir ganska varmt, men den tycks vara oberörd; Väl kommen till stranden, där jag passerat den del där ovan bilder är tagna, möter jag detta ensamma träd, troligtvis ett mangroveträd. Man kan lugnt påstå att det har hamnar på en minst sagt utsatt plats, men ännu finns det lite liv i det; På en annan del av ön, passerar man genom en djungel (även om denna bilden kanske inte direkt påminner om någon djungel, men det finns precis till höger, utanför bild). Däremot gillade jag verkligen dessa träd och den svalkande skugga de skänkte. Dessutom var det (som synes), tämligen enkelt att ta sig fram, till skillnad från djungeln (utanför bild) som bäst beskrivs som en grön vägg; Den avslutande bilden är tagen nere vid stranden, även om det inte är den mest attraktiva delen. Men här är det inte stranden som är det intressanta i bilden (tycker jag). Därmed är detta det sista bidraget denna gång, men jag får säkert anledning att återkomma;
 3. Ja, det blir säkert att kriga, det är jag helt inställd på. I värsta fall går jag till polisen och gör en polisanmälan om falsk marknadsföring och bedrägeri, med hänvisning till Nikons egen produktbeskrivning och som bevis för mitt påstående kommer jag att hänvisa till amerikanska Nikon och de användare som råkat ut för precis samma sak, att det läcker in vatten i (framförallt) batteriluckan. Om åklagare skulle välja att väcka åtal, kommer det att hamna under allmänt åtal. På så sätt slipper jag riskera personlig konkurs, om det skulle ni en förlust i domstol. Men, först skall jag kontakta Nikon i ärendet, genom SP.
 4. Tack Cope, men du vet ju av egna (färska) erfarenheter hur utfallet brukar bli i sådana här fall. Men återigen, jag har haft fel förr...
 5. Tja, för mig finns det tre (3) tänk bara lösningar på detta problemet; 1). Nikon återställer kameran i brukbart skick, samt försäkrar sig om att den är möjlig att använda på det sätt den är avsedd för, d v s att man kan använda den under vatten, ner till 15 m djup. 2). Att Nikon byter ut kamerahuset mot ett nytt exemplar som är garanterat vattensäkert. 3). Att jag får tillbaka vad jag betalat för detta adventurepaket, till fullo. Det är de tre (3) tänkbara scenarion som jag kan acceptera.
 6. Det är väl det minsta man kan begära.
 7. Verkligen ! Jag också. Och eftersom jag kände till att det fanns problem med just denna modellen sedan tidigare (läste du omdömena i länken ovan, från amerikanska Nikon ?), såg jag till att vara extra noggrann. Det ställer jag mig tveksam till att dom kommer att göra, utan krumbukter. Det handlar ju om pengar. Grundat på tidigare erfarenhet, delar jag inte din optimism, men jag kan ha fel, det har jag haft förr, tro't om du vill. Men INGEN skall inbilla mig att samtliga, som råkat ut för samma sak (återigen, omdömena i amerikanska Nikon, länk ovan), handlar om handhavandefel. Så här beskriver Nikon själva AW 1:an. Nu är det ju så här, att jag är ganska säker på att detta är orsakat av ett ursprungsfel och därmed är det ett solklart fall som skall regleras om inte av garantin, så av reklamationsrätten. Om det nu utfallet blir sådant att Nikon krånglar och hävdar handhavandefel (vilket f ö är ganska enkelt att undersöka, Nikon kan själva sänka ner kameran i vatten under en halvtimme och sedan lyfta upp den och kontrollera om det kommit in något vatten i den), så kommer jag att göra en polisanmälan gällande vilseledande marknadsföring (titta på Nikons egna produktbeskrivning ovan), samt bedrägeri. Men första ronden blir mot Nikon, via SP, det var ju ändå där jag köpte den. To be contiuned...
 8. Gör det. Om du vill, kan du läsa den här tråden skriven av andra som köpt AW 1:an och som också haft samma problem som jag. För att spara tid, sortera efter "lowest rating" först, så får du se vad dom skriver. Du kommer att upptäcka att vissa har haft PRECIS samma problem som jag, dvs skärmen som immar igen och vatten i batteriluckan. Det var även en som hade fått samma felmeddelande som jag, att man måste sätta på ett objektiv på kameran, annars går det inte att fotografera. Precis det meddelandet jag fick, när jag låg i vattnet. Behöver jag nämna att gluggen var påmonterad ? Men det är väl handhavandefel i samtliga fall, antar jag 😉.
 9. Tack, det lär behövas. Men jag är ganska säker på utfallet vad det gäller Nikon; Handhavandefel, case closed. Däremot bör försäkringen täcka det, men det blir ändå en rejäl ekonomisk förlust ~ 50 % av anskaffningsvärde), men 50 % är bättre än 0 %.) Hur motiverade dom ett avslag om det kommit in vatten genom portarna ? Det kan ju faktiskt vara ett fabrikarionsfel. Annars hade väl inte heller limmet släppt, om det inte vore ett fabrikarionsfel, eller ?
 10. Minst sagt ! Varför det, om det är ett fabrikationsfel !? Titta på dessa bilderna; Den större luckan är för batteriet och den mindre för anslutningar. Så värst svårt är det inte att hålla rent med pensel och blåsa, men vad hjälper det om kanterna i gummit är för korta så att dom inte når ner i spåret på huset ? Speciellt luckan till batteriet möter inget motstånd ö h t, när man stänger och låser, till skillnad om man byter eller sätter på ett objektiv, då är det ett tydligt motstånd mot O-ringen, trots detta fanns det lite vatten innanför bajonetten. Det är väl inte meningen att man skall sitta i ett hermetiskt tillslutet rum, med svepelektronmikroskåp och pincett för att göra rent, för i sådant fall skall inte en sådan här kamera finnas till försäljning till gemene man ö h t. Dessutom kände jag mig ytterst tveksam till att denna lösning på vattentäthet i luckorna slulle klara ett vattentryck på 15 meters djup, för kameran skall klara 15 m/1 h under vatten. På pappret, alltså.Luckorna känns alldeles för simpla för det, om mina misstankar bekräftades; Jag var på max tre meters djup (om ens det), och ändå gick det åt pipsvängen. Men som jag nämnt tidigare, jag tänkte att Nikon vet väl vad dom gör. Dessutom är det så, att det finns två knappar på varje lucka som skall stängas, för att det skall vara "säkert". Om det inte stängt på ett korrekt sätt, syns en gul markering, så att göra fel där, är ganska liten, och tro mig, jag har tittat mer än en gång, innan jag hoppade i vattnet och levde i övertygelsen att jag gjort allting rätt. Ändå gick det som det gick. Nåväl, sista ordet är inte sagt, idag har jag skickar mejl till både SP (där jag köpte den), och till Gefverts, då jag (förståndig nog) skaffade mig en försäkring innan jag åkte iväg. Men först skall jag ta ett varv med Nikon.
 11. Mr.T

  Himalayasalt och kryddmix

  Nöjet är helt och hållet mitt. Men du lyckas i vart fall värpa fram några idéer ö h t, till skillnad från mig. Här råder det inte någon idétorka, snarare en permanent stenöknen 😖.
 12. Verkligen tråkigt. Jag kan inte göra mer, än vad som föreskrivs i manualen för att ett sådant här scenario skall undvikas. Men återigen, jag tror inte att Nikon kommer ta något ansvar, utan svära sig fria och skylla på handhavandefel. Det handlar ju om pengar, om när sådana här situationer uppstår, brukar den som står längst ner i hackordningen få ta smällen. Men, jag kan ha fel, det har jag haft förr, tro't eller ej.
 13. Jo, som jag redan sagt, jag kommer att kontakta Nikon när jag kommer hem. Men vad hjälper det mig nu, när jag vill använda kameran på den plats jag är nu !?
 14. Uppdatering. Då har jag efter rengöring från saltvatten (enligt föreskrift), och efter det att kameran fått torka upp (enligt föreskrift), tagit isär kameran (d v s tagit av objektivet), enligt föreskrift, kan följande konstateras; Vatten innanför batteriluckan. Vatten (fuktigt) innanför objektivet, (även om i små mängder). Vatten (även om i små mängder) innanför luckan till anslutningar. Därmed kan man konstatera, att trots att jag gjorde rent kameran innan jag beslutade mig för att sänka den i vatten, har det ändå läckt in vatten i den. Frågan jag nu ställer mig är vad det är som krävs för att hålla rent runt (framförallt) batterilucka och anslutningslucka, även om det inte hjälper mig i denna situationen ? Kanske är tanken att man skall gå igenom och rengöra dessa känsliga platser med mikroskop och pincett ? Till saken hör att jag vid ett flertal tillfällen funderat över hur det skall gå att undvika att det tränger in vatten i huset, då jag tyckt att (framförallt) luckorna till batteri och anslutningar har stängts utan något egentligt motstånd, men jag har slagit bort tanken med att dom, (Nikon) vet vad dom gör. Nu skall jag låta kameran ligga och torka ut, så får vi se hur den fungerar i morgon (om den ö h t fungerar) och om den nu (mot förmodan) skulle göra det, så kvarstår frågan; Hur hälsosamt är det med (torkat) saltvatten inuti ? Jag kan också konstatera att det kommer vara fullständigt lönlöst att försöka få någon kompensation/reparation genom Nikon, då man tveklöst kommer att skylla på handhavandefel och frigör sig från allt ansvar, väldigt bekvämt. Därmed kan man konstatera att det bokstavligen handlar om ~ 10 000 :- i sjön.
 15. Nu är jag inte nöjd med Nikon. Jag har läst både dåliga, såväl som bra inlägg i olika sammanhang där man diskuterat Nikon1 AW 1:an, där vissa tycker den är jättebra, medans andra sågat den. Nåväl, jag har haft min i nästan två år nu och tagit lite bilder med den och tycker att bildkvalitén har varit tillfredsställande. Dessa bilder har tagits på torra land, men idag var det dags med ett premiärdopp och det gick bra. Till en början. Till saken är att just denna kamera kräver ett särskilt handhavande, vilket jag redan kände till, så av den anledningen hade jag gått igenom manualen igen, innan jag doppade den i vattnet idag, för att försäkra mig om att jag inte göra något fel. Nåväl, väl på plats var det dags att bekanta sig med det blöta elementet, och som jag nämnde, tog jag några bilder och det kändes roligt att prova något nytt. Men säg den lycka som är för evigt. En knapp halvtimma (eller ännu kortare tid därefter), att jag hade premiärinvigt kameran i vatten, dyker det upp ett felmeddelande på skärmen som säger att jag måste sätta på ett objektiv på kameran, annars går det inte att ta några bilder. Nu är jag alltså ute under vattnet ! Jag stänger av kameran och sätter på den igen, men felmeddelandet kommer tillbaka och jag kan inte ta några fler bilder. Upprepar proceduren några gånger och kameran slutar till slut att ö h t starta, eller gör det med fördröjning och med samma felmeddelande. Så, det är bara att kliva upp ur vattnet och packa ihop. Manualen föreskriver max 1 timme och max 15 m under vattenytan och jag vill inte överskrida någon av dessa begränsningar. Dessutom ter det sig osannolikt att man med snorkel skulle ta sig ner på djup som är 15 meter (eller mer), åtminstone för mig. Under tiden som jag håller på att mixtra med kameran under vatten, märker jag att det är fukt på insidan av skärmen, detta trots att jag gjort precis vad som krävs, enligt manualen. Väl kommen till hotellet där jag bor, doppar jag kameran i färskvatten under ~ 10 minuter, som föreskrivs i manualen, och trycker på knappar o s v, förutom knappen till objektivbajonetten, för det skall man inte göra, allt enligt manualen. När detta nu är avklarat och jag tar upp kameran, noterar jag att det bildats än mer kondens på skärmens insida, och nu är kameran helt död, den svarar inte alls. När jag så kommer hem, kommer jag att reklamera den, då man har (om minnet inte sviker mig), två års garanti och tre års reklamationsrätt, och nu kommer jag till slutklämmen; Jag vågar nästan sätta vad som helst på att man kommer att hävda att felet beror på handhavande. Men, saken är den, att min teori är att det handlar om kondens som bildats på grund av skillnaden i temperatur mellan luften och vattnet, för oaktat hur väl kameran är förseglad eller skyddat mot vatten på annat sätt, så finns det alltid luft innuti, och denna luften har (sannolikt) konsenderats när kameran kom i vattnet, eftersom temperaturen i vattnet var lägre än i luften på land, och det är ingenting jag som användare kan göra något åt. Manualen föreskriver att kameran inte får utsättas för extrem värme. Av den anledningen här jag förvarat kameran i en väska på stranden, i skugga, men återigen, jag kan med nästan 100 % säkerhet säga att när jag väl skickar i kameran till Nikon i Sverige, så kommer dom att skylla på handhavandefel, lika säkert som amen i kyrkan. Jag får anledning att återkomma i ärendet, sista ordet är inte sagt.
×