Jump to content

Mr.T

Members
 • Content Count

  789
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  27

Mr.T last won the day on Februari 6

Mr.T had the most liked content!

About Mr.T

 • Rank
  Avancerad Medlem

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Gôteborg
 • Interests
  Omfattande.

Recent Profile Visitors

2638 profile views
 1. Mr.T

  Dagens mobilbild

  Inte någon bild tagen just idag, utan för några dagar sedan, när jag precis anlänt till Japan och Tokyo. Jag såg (bland många andra), dessa tre unga damer, och jag fotograferade dom i smyg; Ganska omgående blev mitt tilltag uppmärksammat, och jag frågade om jag fick lov att ta en bild på dom; Det gick bra, så jag tog ytterligare en bild där dessa unga damer villigt poserade tillsammans för mig; Måste erkänna att jag skämdes efter mitt tilltag, vad skall dessa unga damer tänka om mig, en medelålders gubbe som fotograferar unga kvinnor i smyg. Ni ser ju själva hur det låter. Men visst är dom för söta !? Får man skriva ut det utan att bli anklagad för att vara gubbsjuk och äcklig, eller är det förbjudet att tycka att unga människor i vuxenlivets början, unga män, såväl som unga kvinnor, har sin charm !? Ofta tänker jag tillbaka på min egen ungdomstid när jag ser unga människor och samtidig inser jag att jag börjar bli gammal (på riktigt), och jag kan inte låta bli att fundera över var tiden tog vägen !? När jag var yngre tyckte jag att tiden stod stilla, nu rinner den mig mellan fingrarna, och jag upplever att jag tycker mig inte ha någon kontroll ö h t. Ber om ursäkt för min filosofiska utläggning, det är en sådan dag idag och det har naturligtvis ingenting med dagens mobilbild att göra, så jag skall avsluta detta orerande här och nu.
 2. Mr.T

  Chips

  Håller med ! Ber om ursäkt om jag uppfattas som en petimeter, men å andra sidan får jag ju faktiskt bekräftelse på att jag lärt mig nånting. Nu skall jag också "bara" lära mig att hitta intressanta motiv, men det är väl som att be en blind att se. Befinner mig f n i Kyoto och och har än så länge inte tagit en enda bild, inte ens med mobilen. Kanske skulle jag syssla med något mindre krävande än fotografering 😕. Nåja, jag skall ju vara här i nästan två veckor till, så något skall väl fastna på sensorn, kan jag tycka. Slut OT.
 3. Mr.T

  Chips

  App, app, app Rolf, nu är du ute på hal is. Mindre bländare ökar skäpedjupet, så långt är jag beredd att hålla med dig, men "ju mindre bländare, desto bättre" är sanning med modifikation, då det uppstår oskärpa på grund av diffraktion när bländaren blir för liten, d v s mindre än f/16 och däröver. T o m f/11 kan börja ge upphov till diffraktion, även om det kanske inte märks så tydligt. Sanningen är väl den, att de flesta objektiv har sin optiska optimala prestanda i spannet mellan f/4-f8, men det är väl naturligtvis individuellt. Ofta sägs det att de flesta objektiv presterar bäst i detta spann, där kanske f/5,6-f/8 är de allra bästa bländartalen ur optisk prestanda. Vad det gäller diffraktion är det svårt att komma runt det (på mindre bländaröppningar), då fysikens lagar knappast låter sig styras av människans vilja.
 4. Mr.T

  New York

  Finns väl egentligen inget som hindrar mig, förutom snåltarmen då, som gör sig påmind.
 5. Mr.T

  New York

  Häftigt ! Till New York skulle jag vilja åka någon gång, men jag har fått för mig att det är dyrt !? F ö gillade jag färgvarianten av night bäst.
 6. Mr.T

  Vitlök

  Jo, det stämmer, det är en teknik som (framförallt ?) används inom landskapsfotografering när man vill uppnå maximalt skärpedjup. Däremot är jag tveksam till om hyperfokalavståndet är samma sak som; "Det närmaste avstånd man ska ställa skärpan på för att få maximalt skärpedjup." Men det kanske någon annan kan ge ett svar på.
 7. Mr.T

  Vitlök

  Du har förstått det hela alldeles korrekt, men med den lilla brasklappen, att få allt att ligga i fokus, inte för att behålla kvalitén.
 8. Mr.T

  Vitlök

  Det har gått mig förbi.
 9. Mr.T

  Vitlök

  Den här gången tvingas jag nog konstatera att jag gillar denna versionen bäst. Detta på grund av att mönstringen i lökarna och strukturen i vitlökspressen och då framförallt i handtagen kommer fram tydligare jämfört med den bild som inte fått genomgå behandling i Topaz. Dessutom upplever jag att skärpan är bra på alla ingående element, men framförallt har det skett en skärpeförbättring av den lök som är närmast kameran, och det var ju det jag anmärkte på tidigare; Att den främre löken inte låg i fokus. F ö tycker jag ånyo att bilden är smakfull och vilsam att titta på, kanske något att skriva ut i stor förstoring och hänga upp i köket !? Snyggt jobbat, Todde ! P.s Det bör kanske nämnas att jag tittar på bilden i mobilen, om det kan ha någon betydelse för hur jag upplever den 😉.
 10. Mr.T

  Vitlök

  Håller med. Jag föredrar konstruktiv kritik, positiv som negativ. Fast med handen på hjärtat är jag själv väldigt dålig på att skriva några kommentarer på medlemmars bilder . Förvisso, men jag skrev i kontexten av att du kanske inte kände till det svenska ordet för DOF.
 11. Mr.T

  Vitlök

  Roligt att kunna vara till hjälp någon gång 😊. Sedan heter (dof = depth of field), skärpedjup på svenska.
 12. Mr.T

  Vitlök

  😂😂😂 !
 13. Mr.T

  Hur hade ni gjort?

  Låt dig inte luras av nyhetens behag. Inte minst när vi talar om prylar i denna prisklassen. Låt det sunda förnuftet få vara med ibland också 😉.
 14. Mr.T

  Vitlök

  Fast då måste du stå 11, 74 meter från objektet (hyperfokalavståndet är ju 11, 74 meter). Men det kanske inte utgör något praktiskt problem för dig, kanske kan du backa ut genom ytterdörren. Sedan när grannarna frågar vad du sysslar med, kan du alltid berätta att du håller på att fotograferar vitlök 😂.
 15. Mr.T

  Vitlök

  Ja, det vore ju märkligt om inte det skulle räcka 😄. Då är det bara att skrida till verket och lägga upp resultatet för en bedömning 😉.
×