Jump to content

Rolf Hellman

Members
 • Content Count

  1792
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

Everything posted by Rolf Hellman

 1. Tack så mycket kära vänner. Har inte varit så flitig varken med plåtande eller internet den senaste tiden, men fick faktiskt lite inspiration härom kvällen när jag såg ett TV-program om gatufotografer i New York.
 2. Rolf Hellman

  Fiska

  Det ser ut som han försöker kvala in till en forumträff med nyrökt fisk på menyn.
 3. Den gluggen ser verkligen ut att leverera. Underbara bilder alla fyra det går bara inte att utse någon favorit.
 4. Ja du var hittade jag dessa. Tror det var längst ned på denna sida. http://www.meyer-optik-goerlitz.de/en/ Sen googlade jag vidare på de olika gluggarna.
 5. Verkligen intressant, gluggen lär nog inte hamna bland lågbudget alternativen, kollade lite på deras nuvarande gluggar och dessa har en prislapp på runt 1000 euro.
 6. Här är den variant jag använder när jag kollar och finjusterar autofokusen på mina objektiv. Jag har monterat arket på en kartong och ett stöd med 45° lutning detta funkar ypperligt är det t.ex. 2:an under centrumlinjen som är skarpast är det bara att trycka plus 2 på kameran och sedan spara inställningen. Testarket finns att hämta här. http://www.efoto.lt/files/focus21.pdf
 7. Grattis till gluggen och den skönheten ser ju ut att kunna leverera riktigt bra. Du börjar väl nu få ihop gluggar till ett mindre museum..
 8. Ett stort grattis i efterhand GAMLE man.
 9. Visst kan det vara klurigt att få till det som man önskar men det är ju bländaren som gör bilden. Om vi tar ett exempel med ett 50 mm objektiv och skall ta ett gruppfoto med människor placerade på lite olika avstånd från kameran och väljer att använda f/2,8 för ett kort skärpedjup men ändå få acceptabel skärpa på personerna i bilden, låt oss säga att du har den närmaste personen 3 m från kameran och den som är längst bort 4,5 m från kameran då går det ju inte att sätta fokus på den närmaste personen för då räcker det inte till i slutändan för om man gör det så får du en del av skärpedjupet framför motivet utan för att utnyttja det korta särpedjupet till max får man i stället fokusera på något längre bort kanske på 4 m för att skärpedjupet skall bli tillräckligt. Det gäller även att hålla koll i sökaren så man ser var skärpan hamnar och inte bara lita till att autofokusen fixar det hela. Här är en användbar länk till DOF skärpedjupskalkylator. http://www.dofmaster.com/dofjs.html
 10. Grattis till din nya glugg den kommer du att få säkert att få mycket glädje av. Snygg bild med härligt eldiga färger.
 11. Trevlig serie med bra vinklar att färgen på en del av bilderna är en aning utfrätta stör kanske inte så mycket. jag tror att ett pol-filter skulle gett lite annorlunda kontrast och färgmättnad här.
 12. Rolf Hellman

  Lilja!

  Snyggt Cope mjuk och fin gråskala som passar perfekt till motivet.
 13. Snygg serie bilder från er utflykt strömmisen tar hem segern i dessa tätt följd av bild fyra där du valt att frysa vattnets rörelse.
 14. Tycker alla tre versionerna är bra på sitt vis men gillar den varmare tonen på berget i tvåan samtidigt som jag tycker himmel och hav är bättre i ettan. Även den S/V funkar utmärkt.
 15. Ja den risken är stor, själv är det väldigt sällan jag försöker släta ut något när jag tar porträtt tycker liksom att charmen med porträtt ligger i att visa verkligheten.
 16. Tjusigt och vem det än är av forummedlemmarna du lyckats fånga på stenen så gillar jag den men fasanen tar hem segern i denna serie.
 17. Trevlig serie med kluriga texter, även för mig funkar bäskärningen av sista bilden ypperligt.
 18. Bra jobbat Mona att göra såna här operationer är ju alltid lite av en balansgång hur mycket man skall ta i men du har fått till det alldeles lagom.
 19. Häftigt och bra spakat, kanske inget att rekommendera att spela poker och vara klädd i Ray ban glasögon.
 20. Det är ett underbart objektiv och som Rolf säger så är det nog bara lite övning som skall till. Som Mona säger så visa gärna en bild på vad du menar och med bibehållen exif. En sak som du kan testa är att stänga av autofokusen zooma till 35 mm ställ in fokusringen på 2,6 m och bländare 16 nu skall du få ett skärpedjup från 1,3 m till oändligt. Vid 50 mm och fokusringen inställd på 5,3 m får du ett skärpedjup mellan 2,6 m och oändligt vid bländare 16.
 21. Du får se det positiva i hela historien och känna stolthet över att få ge ett bidrag till statskassan.
 22. Det är ingen fara gäller bara att hålla andan så tror strömmen att man är död.
 23. Ja, hemska tanke att inte kunna bli elektriker och i stället bli tvungen att jobba.
 24. Haha kolla här är en som inte fegar. http://www.xponerat.se/index.php?/topic/4720-sv%C3%A5rt-jobb/
 25. Rolf Hellman

  Svårt jobb

  Vem vill inte bli elektriker.
×
×
 • Create New...