Jump to content

Rolf Hellman

Members
 • Content Count

  1792
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

Rolf Hellman last won the day on Mars 5 2015

Rolf Hellman had the most liked content!

About Rolf Hellman

 • Rank
  Frekvent Medlem
 • Birthday 04/14/1946

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Skåne / Ångermanland Jämtland
 1. Rolf Hellman

  Hellmans dag!!!

  Tack så mycket kära vänner. Har inte varit så flitig varken med plåtande eller internet den senaste tiden, men fick faktiskt lite inspiration härom kvällen när jag såg ett TV-program om gatufotografer i New York.
 2. Rolf Hellman

  Fiska

  Det ser ut som han försöker kvala in till en forumträff med nyrökt fisk på menyn.
 3. Rolf Hellman

  Mera krokusar!

  Den gluggen ser verkligen ut att leverera. Underbara bilder alla fyra det går bara inte att utse någon favorit.
 4. Rolf Hellman

  NEWS! NEWS! NEWS!

  Ja du var hittade jag dessa. Tror det var längst ned på denna sida. http://www.meyer-optik-goerlitz.de/en/ Sen googlade jag vidare på de olika gluggarna.
 5. Rolf Hellman

  NEWS! NEWS! NEWS!

  Verkligen intressant, gluggen lär nog inte hamna bland lågbudget alternativen, kollade lite på deras nuvarande gluggar och dessa har en prislapp på runt 1000 euro.
 6. Rolf Hellman

  Mikrojustera fokuspunkt

  Här är den variant jag använder när jag kollar och finjusterar autofokusen på mina objektiv. Jag har monterat arket på en kartong och ett stöd med 45° lutning detta funkar ypperligt är det t.ex. 2:an under centrumlinjen som är skarpast är det bara att trycka plus 2 på kameran och sedan spara inställningen. Testarket finns att hämta här. http://www.efoto.lt/files/focus21.pdf
 7. Rolf Hellman

  Törs jag.......

  Grattis till gluggen och den skönheten ser ju ut att kunna leverera riktigt bra. Du börjar väl nu få ihop gluggar till ett mindre museum..
 8. Rolf Hellman

  Det är Copes dag i dag!

  Ett stort grattis i efterhand GAMLE man.
 9. Rolf Hellman

  Kort skärpedjup!

  Visst kan det vara klurigt att få till det som man önskar men det är ju bländaren som gör bilden. Om vi tar ett exempel med ett 50 mm objektiv och skall ta ett gruppfoto med människor placerade på lite olika avstånd från kameran och väljer att använda f/2,8 för ett kort skärpedjup men ändå få acceptabel skärpa på personerna i bilden, låt oss säga att du har den närmaste personen 3 m från kameran och den som är längst bort 4,5 m från kameran då går det ju inte att sätta fokus på den närmaste personen för då räcker det inte till i slutändan för om man gör det så får du en del av skärpedjupet framför motivet utan för att utnyttja det korta särpedjupet till max får man i stället fokusera på något längre bort kanske på 4 m för att skärpedjupet skall bli tillräckligt. Det gäller även att hålla koll i sökaren så man ser var skärpan hamnar och inte bara lita till att autofokusen fixar det hela. Här är en användbar länk till DOF skärpedjupskalkylator. http://www.dofmaster.com/dofjs.html
 10. Rolf Hellman

  Orange

  Grattis till din nya glugg den kommer du att få säkert att få mycket glädje av. Snygg bild med härligt eldiga färger.
 11. Rolf Hellman

  Munka-ljungby!

  Trevlig serie med bra vinklar att färgen på en del av bilderna är en aning utfrätta stör kanske inte så mycket. jag tror att ett pol-filter skulle gett lite annorlunda kontrast och färgmättnad här.
 12. Rolf Hellman

  Lilja!

  Snyggt Cope mjuk och fin gråskala som passar perfekt till motivet.
 13. Rolf Hellman

  Munka Ljungby, Nyamölla

  Snygg serie bilder från er utflykt strömmisen tar hem segern i dessa tätt följd av bild fyra där du valt att frysa vattnets rörelse.
 14. Rolf Hellman

  Lek med en äldre bild!

  Tycker alla tre versionerna är bra på sitt vis men gillar den varmare tonen på berget i tvåan samtidigt som jag tycker himmel och hav är bättre i ettan. Även den S/V funkar utmärkt.
 15. Rolf Hellman

  Retouch

  Ja den risken är stor, själv är det väldigt sällan jag försöker släta ut något när jag tar porträtt tycker liksom att charmen med porträtt ligger i att visa verkligheten.
×