Jump to content

En liten slurk Coca-Cola Zero

Sign in to follow this  
Robert

13 views

Usch, usch och usch!

Hade en liten flaska Zero, 33cl. Hade slut på grädden och vill helst inte ha svart kaffe så jag tänkte an liten slurk går väl bra. Vad jag bedrog mig! Någon halvtimme efter Colan började det komma - hungern! Har inte varit så hungrig sedan jag började med Carnivorekosten. En rå jobbig hunger. Jag visste varför och det beror på sötningsmedlets triggereffekt på insulinet. Det enda som fungerar är att låta levern producera glukos så att blodsockervärdet stabiliseras, först då lägger sig hungern. Har ju skrivit detta förut men då har det varit mer teoretiska kunskaper från medicinska journaler där forskare antog att det kunde förhålla sig på detta viset.

Sötningsmedel, hälsosamt eller inte?

Industrin själv anser att sötningsmedel är det bästa sättet att gå ner i vikt medans forskarna börjar bli mer och mer övertygade om den totala motsatsen. Själv började man dricka drycker som Pepsi Max och Cola Zero av två anledningar, sockrade drycker smakar vedervärdigt och Zero bl.a. spär inte på vikten. Debatten som har rasat fram och tillbaka har handlat mer om ifall sötningsmedel är cancerogent men några sådana stöd finns inte inom forskningen. 

Quote

But small amounts of insulin are also released before any sugar enters the bloodstream. This response is known as cephalic phase insulin release. It is triggered by the sight, smell, and taste of food, as well as chewing and swallowing

https://www.healthline.com/nutrition/artificial-sweeteners-blood-sugar-insulin#section2

Så t.o.m bara synen av mat kan trigga insulinproduktionen. Även The Joe Rogan Show har emellanåt riktigt intressanta diskussioner som den här om alla sorters sötningsmedel och hur de förändrar bakteriekulturen i dina tarmar till att suga upp socker som om det vore guld. Dricker du mycket sådana här drycker så kanske du bör se över kvantiteterna för i nedanstående program pratar de om att så lite som en burk med diet Cola (detta gäller både Coca-Cola och Pepsi) om dagen kan orsaka stora problem och även diabetes:

Under 60 och en bit in på 70-talet betalade livsmedelsindustrin forskare för att ljuga om hur fruktansvärt farligt fett skulle vara. Jag växte upp då och minns hur maten skulle vara så fettsnål som det bara gick. Kelloggs gick ju bräschen för mer socker i livsmedel:

b_kelloggs.jpgbox-the-sugar.jpg

 

Att det fortfarande säljs idag är en gåta. Se bara på den här dagsfärska ingredienslistan:

socker_kelloggs.jpg

37% SOCKER!!!!!
Den förälder som ger sina barn detta är ju nästan att likställa med barnmisshandel. Lite drastiskt men socker ska aldrig vara den primära källan till energi. Låt barnen äta frukt istället eller ännu bättre vänj dem vid grönsaker med högt kolhydratinnehåll. Ärtor, majs osv är bra substitut men har man redan vant barnet vid godis och sockrad frukost är det svårt att vänja av. Annars finns den här finfina listan från Livsmedelsverket där man kan söka på bl.a. kolhydrater:

http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall?searchType=2

 

Blev lite allvarligare än jag tänkt från början men ju mer man läser om socker desto mer inser iaf jag vilket gift det är i dagens samhälle, det finns tillsatt överallt i nästan alla livsmedel. Ursäkten är att det smakar så bra men då tänker man inte på morgondagen. Så om kanske inte sluta helt så ta det lugnt med sockringen, kanske en eller två dagar utan sockerprodukter som förslag vore en bra start?

 

/Robert

Sign in to follow this  


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...