Jump to content

Tony Johansson

Members
 • Content count

  403
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Tony Johansson last won the day on Juli 17

Tony Johansson had the most liked content!

About Tony Johansson

 • Rank
  Aktiv Medlem

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Gôteborg
 • Interests
  Omfattande.

Recent Profile Visitors

1959 profile views
 1. Hoppas på ditt tålamod...😉.
 2. För mig är det lättare med tejp-på-fönstret-metoden, eftersom jag har ett torn några hundra meter utanför mitt köksfönster, som kan fungera som en andra referenspunkt. Men, det gäller mig, alltså.
 3. Nu är jag ingen gatufotograf (även om jag också önskar att fotografera människor i gatumiljö), men se, så enkelt är det inte. Enligt min (felaktiga ?) uppfattning är de bästa gatubilderna (tagna på människor) när dom inte är medvetna om att man fotograferar dom, och det är inte det lättaste. Själv känner jag mig som en förbrytare, om jag försöker fotografera någon i smyg. Min önskan, (om jag skulle hänge mig åt gatufoto), är att ligga i bakhåll med ett 400-800 mm objektiv och fota i smyg, men en sådan glugg kostar lika mycket som en bil i det lägre prissegmentet, och även om jag är en idiot, har vansinnet också sina gränser hos mig 🤔. Sedan skall man då bära omkring på det, för att inte nämna att hantera det när man skall till att fotografera. Dessutom, (som vissa ibland föreslår), så kan man fråga om lov att ta bilder på främmande människor, men då förlorar man det naturliga (som är eftersträvansvärt inom gatufotogenrern) kan jag tycka.. Därtill måste man i sammanhanget väga in hur omgivningen skulle uppfatta det om dom uppmärksammade en blekfet medelålders göbbe som fotograferade (t ex.) unga, vackra kvinnor i det offentliga rummet 😮? Nä, det är bäst att avstå. Jo, jag vet att det finns andra människor i den offentliga miljön, än unga vackra kvinnor, men det är också en del av gatumiljön, eller hur !!? Jag vill förtydliga mig här; Det var inte något utställt löfte 😉. Troligtvis 😂😂😂.
 4. Jag tror att du är på helt rätt väg där, faktiskt. Jag har sett otaliga bilder på vanliga bruksföremål som återfinns i vilket hem som helst. Det som gjort att det blivit en intressant bild, är (framförallt) ljuset, men också från vilket håll (vinkel) bilden är tagen. Många är de gånger då jag frågat mig själv; Varför ser inte jag sådana saker 😕.
 5. Har full förståelse för resonemanget. men för min egen del, vill jag att resultatet skall bygga på medvetenhet och avsikt om jag skall känna mig nöjd, inte "bara" slumpen, d v s "spray and pray" (om man inte fotograferar väldigt snabbrörliga motiv som fåglar eller andra vilda djur, sport el. dyl.) är inte riktigt min grej. Jag försöker också titta efter platser att återkomma till, när jag är ute (utan kamera), men då har vi (kanske) mitt största handikapp och min största utmaning (som det så populärt heter nu för tiden); Bildseendet. Ibland (om mest sällan) tycker jag mig se en bild nästan med en gång, men oftast ser jag ingenting, och bildseende, är ju inget man kan köpa, för då hade jag nog lagt en hel del pengar på det istället...Men, nästa år tänker jag köpa mig en bil, då hoppas jag på att jag blir mer "mobil" och kan hitta intressanta platser att fotografera på. Jag har också de förutsättningarna, (om möjligt ännu bättre. Jag bor 10 minuters promenad från ett natura 2000- område, men jag har varit där nere i så många herrans år, på jakt efter havsvandrande öring, att jag inte finner något direkt nöje att gå där nere, för att fota, då jag tycker mig inte se något nytt ö h t. Men, jag har också mellanringar och makroobjektiv, och makro är ett outforskat område för mig (men det finns ett intresse, annars hade jag inte köpt de prylarna). Kanske det kan bli något av det. Om inte annat, öppnar sig en helt ny värld för mig (bokstavligt talat). Hm, kanske jag går ner inom de närmsta dagarna, om vädret fortsätter som det gjort de senaste 2 1/2 månaderna och se om jag kan få till något !? Känner så väl igen mig i detta 😆 ! Nöjet är helt och hållet mitt. Delad glädje...
 6. Tony Johansson

  Hvad hedder dette træ ?????

  Du får pruta hårt 😉.
 7. Den ser ju onekligen väldigt kompetent ut, till bråkdelen av det pris jag betalade 😮 ! Du får komma med en recension senare... Var inne och tittade på din Flickr. Du är (tydligen) en väldigt aktiv fotograf ? Själv kommer jag nästan aldrig ut och fotar, dels för att jag inte har någon bil, dels för att jag inte tycker mig hitta något av intresse runt husknuten s a s. Det blir en hel del "fotande" framför datorn istället. Jag resonerar som så; Det intresserar inte mig att knäppa en massa bilder som ändå hamnar i papperskorgen efteråt, utan det är bättre att försöka uppnå ett resultat som är önskvärt, men med medvetenhet och planerande istället. Men med det sagt, så vill jag inte påstå att det är så jag gått tillväga med de få bilder jag har tagit, utan det har varit ögonblicksbilder i de flesta fall, men jag läser en hel del på nätet. Framför allt om olika tips och saker som man kan tänka på, när man är ute i fält. Om man sedan kommer ihåg allt, det är däremot en annan femma 😉. Jag vill verkligen rekommendera https://photographylife.com/ en sajt på engelska, men med mycket kompetenta fotografer och hur mycket intressant som helst att läsa Du har onekligen en del fina bilder, måste jag säga.
 8. Gör du så. Hos mig ligger begränsningarna inte i prylarna av hur utfallet av bilderna blir, if u know what I mean 😉.
 9. Det är bara till och lätta på lädret. Det var en sådan här skena jag köpte. Sedan kan en sådan här vara bra att ha i sammanhanget, fast en som passar det egna kamerahuset, förstås... Bara att lägga alltsammans i varukorgen och gå till kassan 😜.
 10. Den skenan jag precis köpte (från RRS) gick på dryga 2 lusentappar (men sedan är jag inte riktigt klok i huvudet heller) 😮 !
 11. Nej, som jag beskrev ovan, så tillkommer det en 12-15 lusentappar, då det är ett Gitzo stativ 😮 !
 12. Tror jag förstår vad du menar, men jag har ett stativhuvud, där det går att sätta själva fästanordningen (där man skruvar i kameran) i våg, utan att stativet står i våg, om du förstår vad jag menar. Sedan vill jag uppmärksamma dig på att det stativet han har i videon, är ett Gitzo, och bara det kostar nog en ~12-15 lusentappar. Skulle gissa på att hela setupet går på en 25-30 lusentappar. Om du tycker att det är värt att lägga dom pengarna för att få den utrustningen han har i videon, go for it, det är säkert underbart att jobba med de grejerna !
 13. Precis ! Jag vill uppmärksamma dig på den utrustningen han använder sig av, för att göra panos med flera radae, (det som är monterat på stativet). Det kommer från RRS (Really rigth stuff) och kostar ~8 lusentappar 😮😮😮 !!!
 14. Suveränt ! Jag har ett torn lååång borta som jag ser från mitt köksfönster. Det blir perfekt att använda som bakre referenspunkt med "tejpmetoden".
 15. Nja, jag vill nog påstå att du kan använda passet i kameran, alternativt använda ett vattenpass i blixtskon. Jag har vattenpass både på stativhuvudet och på skenan jag köpte, men jag tycker det är lättare att använda vattenpasset i kamerahuset...
×